Irak'ta Enbar Valisi Suheyb er-Ravi, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Felluce ilçesinin geri alınması için yapılan operasyona katılan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin 49 sivili öldürdüğünü, 643'ünü kaçırdığını açıkladı.

Ravi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Haydar el-İbadi'nin talimatıyla kurulan soruşturma komitesinin, Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonu sırasında ilçenin kuzey kesimindeki El-Muhamide bölgesinde sivillere yapılan ihlalleri araştırdığını belirtti.

Komitenin, sivillere yönelik ihlaller tespit ettiğini ifade eden Ravi, Haşdi Şabi güçlerinden bir grubun DAEŞ'ten kaçarak kurtulan 49 vatandaşı öldürdüğünü, ayrıca milislere sığınan 643 kişinin kaybolduğunu kaydetti.

Kayıp kişilerin akıbetinin hala bilinmediğine işaret eden Ravi, "Örgütten kaçıp Haşdi Şabi'ye ulaşan yüzlerce kişi de bir süre alıkonulduktan sonra serbest bırakıldı. Bu süreçte, çeşitli yollarla işkenceye maruz kaldılar. Onur kırıcı muameleler gördüler. Haşdi Şabi'ye bağlı bir grubun yaptığı bu ihlaller ve işlediği suçlar konusunda elimizde yeterli delil var." dedi.

Felluce'nin kurtarılması için başlatılan operasyona katılan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin, ilçe çevresindeki Sünni vatandaşları öldürdüğü, kaçırdığı, işkence ettiği, ibadetini engellediği ve evleri yağmaladığı yönünde haberler çıkmıştı.

Başbakan İbadi, hükümete ait El-Irakiyye televizyonuna verdiği röportajda Felluce operasyonuna katılan bazı milislerin, bazı hatalar işlediğini belirtmiş, daha sonra ihlallerin soruşturulması için komite kurulduğu açıklanmıştı.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri, 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.