Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde basın toplantısı düzenleyen örgütün Güney Afrika Temsilcisi Sharon Ekambaram, virüsün vurduğu bölgelerdeki sağlık çalışanlarına uluslararası toplumun yardımının yetersiz kaldığını belirtti.

Dünyada birçok ülkenin Ebola ile mücadelede güçlü taahhütler vermesine rağmen sahada desteğin artmadığını gördüklerini söyleyen Ekambaram, şimdiye kadar virüsün etkili olduğu bölgelerdeki hastaları tedavi eden örgüt mensuplarından 16 sağlık çalışanına virüs bulaştığını tespit ettiklerini, bunlardan dokuzunun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Virüsün etkili olduğu ülkelerden biri olan Sierra Leona'dan gelen gönüllü doktor Juli Switala, Ebola nedeniyle ölenlerinin sayısının resmi olarak açıklanan rakamın üstünde olduğunu tahmin ettiklerini çünkü birçok ailenin hastalığı veya sevdiklerinin ölümünü gizlediğini savundu.

DSÖ: “SALGINA YAKALANANLARIN SAYISI  BU HAFTA 9 BİNE ULAŞABİLİR”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),   de Batı Afrika'daki Ebola salgınının coğrafi olarak yayılmaya devam ettiğini ve salgına yakalananların sayısının bu hafta 9 bine ulaşabileceğini bildirdi.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Bruce Aylward, DSÖ Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Batı Afrika ülkeleri Gine, Sierra Leone ve Liberya'da görülen salgında ölenlerin sayısının 4 bin 447'ye ulaştığını kaydetti.

Bugüne kadar hastalığa yakalanan kişi sayısının 8 bin 914 olduğunu ifade eden Aylward, vaka sayının bu hafta 9 bini bulabileceğini söyledi.

Aylward, Ebola'ya yakalanan insanların ölüm oranının yüzde 70 civarında olduğunu, bu oranın çok yüksek olduğuna işaret etti.

Hastalığın daha önce yoğun olarak görüldüğü bazı bölgelerde hastalığın bulaşma oranlarının düştüğünü belirten Aylward, buna rağmen hastalığın bir ay öncesine göre coğrafi olarak yayılmaya devam ettiğini bildirdi. Aylward, Ebola salgını ile mücadelenin önümüzdeki 60 gün içinde artırılması gerektiğine işaret etti.

Aylward, bölgedeki ihtiyaçların çok fazla olduğunu, DSÖ'nün gelecek 60 günde vakaların yüzde 70'ini izole etmeyi planladığını belirtti.

İNGİLTERE’NİN  BÜYÜK HAVAALANI HEATHROW'DA EBOLA TARAMASI YAPILACAK

Diğer yandan Ebola virüsünün İngiltere'de yayılmasının önlenmesi amacıyla ilk olarak ülkenin en büyük havaalanı Heathrow'da Ebola virüsü taraması yapılacak.

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, yaptığı açıklamada, Ebola'nın yayılmasının önlenmesi kapsamında risk altında görülen ülkelerden İngiltere'ye seyahat eden kişilerin taramaya alınacağını söyledi. Hunt, uygulamanın beş terminalli Heathrow Havaalanı'nda ilk olarak birinci terminalde yapılacağını, bir hafta içinde diğer terminaller, Gatwick Havaalanı ve Eurostar istasyonunun dahil edileceğini ifade etti.

Hunt, Ebola salgınının İngiltere'de yayılma riskinin halen düşük olduğunu belirterek "Ancak önümüzdeki üç ayda Birleşik Krallık genelinde birkaç Ebola vakası görmemiz muhtemel" dedi.

Tarama uygulamasına göre, risk altındaki ülkelerden İngiltere'ye seyahat eden yolcular sınırdaki memurlar tarafından belirlenecek ve İngiltere Toplum Sağlığı (PHE) uzmanlarına yönlendirilecek. Vücut ısıları kontrol edilen yolcular, risk grubuna girip girmediklerini belirleyecek birkaç soruya cevap verecek ve iletişim bilgileri kayıt altına alınacak. Ebola virüsü taşıdığından şüphelenilen kişiler hastaneye götürülecek. Ebola hastalarıyla temas ettiği düşünülen ve bu sebeple yüksek risk grubuna dahil olan ancak Ebola belirtileri göstermeyen yolcular ise günlük olarak PHE uzmanları tarafından kontrol edilecek.

Ebola virüsü taşıdığından şüphelenilen ve hastaneye götürülen kişilerden kan örnekleri alınacak. Örnekler üzerinde yapılan testin pozitif çıkması halinde hasta, başkentteki Royal Free London Hastanesi'nde hazırlanan "izolasyon ünitesi"nde tedavi altına alınacak.

Ülke genelinde beklenmedik bir Ebola vakasının görülmesi halinde ayrıca Newcastle, Liverpool ve Sheffield kentlerindeki hastaneler de benzer tedaviyi sunabilmek için hazır bekletiliyor.

Bu arada, ölümcül salgının görüldüğü ülkelerden İngiltere'ye doğrudan uçuş bulunmuyor. Yolcular genellikle ülkeye Paris veya Brüksel aktarmalı geliyor. Geçen ay Ebola salgınının görüldüğü Batı Afrika ülkelerinden İngiltere'ye ortalama bin kişinin geldiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, salgından etkilenen ülkelerden İngiltere'ye seyahat edenlerin yüzde 85'inin Heathrow Havaalanı'nı kullanacağını tahmin ediyor.

İngiliz hükümeti, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkeye gelen ve ölümcül Ebola virüsü taşıma olasılığı bulunan kişilerin tespit edilmesinin amaçlandığı taramanın başkent Londra'daki Heathrow ve Gatwick havaalanları ile Eurostar tren istasyonunda uygulanacağını duyurmuştu.