Yunanistan’ın başkenti Atina’da Mısır-Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Kesimi üçlü zirvesi gerçekleştirildi. Atina Intercontinental Oteli'nde yapılan zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis katıldı. Üçlü görüşmenin ardından liderler ortak Atina Deklerasyonu'na imza attılar.

Yunanistan Başbakanı Çipras, zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında liderlere görüşmeye katıldıkları için teşekkür ederek, enerji, denizcilik, ticaret konularında üç ülkenin daha fazla işbirliğine gidebilmeleri için bir ortak mekanizma başlatacaklarını açıkladı. Çipras, Suriye ve Ortadoğu’daki durumu da ele aldıklarını ve terörle mücadele konusuna değindiklerini belirterek, üç ülkenin deniz sınırlarının belirlenmesi için ortak bir teknik heyetin oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.

Anastasiadis ise, özellikle Mısır’a teşekkür ederek, son dönemde İslam konferansında Rum tarafına daha yakın kararlar alındığını söyleyerek, şahsen Sisi’ye teşekkür etti. Anastasiadis, Kıbrıs’ta adil, kalıcı, BM kararlarına ve AB kurallarına uygun bir çözüm için çalıştıklarını söyledi. Aynı zamanda bu işbirliğinin başka komşu ülkeleri de kapsayabileceğinin altını çizen Nikos Anastasiadis, Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin gaz rezervlerinin başka ülkelerin de enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirtti.