Slovakya Başbakanı Robert Fico, Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamalardan dolayı başsavcılığa şikayet edildi.

Macar Haber Ajansı'nın (MTI) Slovakya basınına dayandırdığı habere göre, başsavcılık sözcüsü, Başbakan hakkında ''etnik ve ulusu aşağılama, etnik ve ırkçı nefreti körükleme şüphesiyle'' suç duyurusunda bulunulduğunu ve savcılığın konuyu kanunlara uygun bir şekilde ele alacağını belirtti.

Konu ile ilgili Slovakya İslam Vakfı ise yaptığı açıklamada, ''Almanya'da meydana gelen olaylar dolayısıyla endişeliyiz. Kim olursa olsun İslam'ı, Slovakyalı Müslümanları dolaylı ya da doğrudan terörizmle veya cinsel şiddetle aynı bağlamda ele almasını reddediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Köln ve Almanya'nın diğer şehirlerinde yılbaşı gecesi yaşanan taciz olayları sonrası yaptığı açıklamada, ''Slovakya tehditlere karşı kendini korumalı. Riskleri düşürmenin tek yolu Slovakya'da Müslüman cemiyetlerin oluşmasını engellemek. Almanya'da yaşanan olayların benzerinin Slovakya'da da yaşanmasını, kadınlarımızın halka açık yerlerde taciz edilmesini istemiyoruz. Slovakya gelecekte sadece sığınmacıların kota sistemine göre dağıtılması fikrini değil aynı zamanda Slovakya'da İslami cemiyetlerin meydana gelmesine sebebiyet verecek her türlü karara karşı çıkacak. Çünkü güvenlik risklerinin azaltılmasının tek yolu bu'' ifadesini kullanmıştı.

Çoğunluğu Katolik 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'ya geçen yıl sadece 169 iltica başvurusu yapıldı. Avrupa Birliği'nin zorunlu kotaları çerçevesinde 802 sığınmacı alması gereken Slovakya, bu yükümlülükten kurtulmak için Macaristan'la birlikte Lüksemburg merkezli AB mahkemesi Avrupa Adalet Divanı'na başvurmuştu.