Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Yunanistan'ın kreditörleriyle anlaşmaya varamamasını gerekçe göstererek, ülkenin uzun dönem kredi notunu "CCC+"dan "CCC"ye indirdi.

S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Yunanistan'ın uzun dönem kredi notunun "CCC+"dan "CCC"ye düşürüldüğü, not görünümünün ise negatif olarak belirlendiği bildirildi.

Notun düşürülmesinin, Yunanistan ile resmi kreditörleri arasında anlaşma sağlanamamasını yansıttığı belirtilen açıklamada, Yunanistan'ın likidite pozisyonunun bozulmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Yunanistan'ın borçların ödenmesinde diğer harcama kalemlerini önceliklendirmiş gibi göründüğüne işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bize göre, nominal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) gidişatında bir toparlanma olmaz ve kamu sektörü reformlarını derinleştirmezse, Yunanistan'ın gelecek 12 ay içinde ticari borçlarında temerrüde düşmesi muhtemel. Yunanistan'ın kreditörleriyle ilişkileri ve politik istikrarına yönelik belirsizlikler, ülke ekonomisi üzerinde ağırlık kazanıyor.

Gelecek 2 hafta boyunca resmi kreditörlerle anlaşmaya varılsa bile, biz bu anlaşmanın Yunanistan'ın borç çevirme gereksinimini eylül ayının ötesinde kapsayacağını düşünmüyoruz. Bununla birlikte, Yunan bankalarından mevduat çıkışlarının devam etmesi de hükümetin sermaye kontrollerini uygulamaya koyma olasılığını artırdı."