ABD'li girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) malzemesini bıraktıktan sonra, okyanusta kurulan yüzen platforma başarılı bir dikey iniş gerçekleştirdi.

Florida'daki Cape Canaveral Hava Üssü’nden UUİ'ye malzeme taşıyan Falcon 9 roketinin başarılı şekilde inmesi Kaliforniya'daki özel uzay keşif firması SpaceX çalışanları arasında büyük bir sevinçle karşılandı.

ABD Başkanı Barack Obama da Twitter mesajında, Falcon 9 roketini okyanusa indiren SpaceX'i kutlayarak, "Sizin gibi yenilikçiler ve NASA sayesinde Amerika uzay araştırması konusundaki liderliğini devam ettirecektir," ifadesini kullandı.

Daha önce birçok kez UUİ'ye kargo götüren SpaceX'in bu denemesi Haziran 2015'teki patlamanın ardından bir ilk olurken, Falcon 9 roketi en son uçuşunda, uzay istasyonu çalışanlarına yaklaşık 3 tonluk ihtiyaç ve bilimsel araştırma malzemesi götürdü.

SpaceX, daha önce 4 kez denediği roketi okyanusa indirme girişimi başarısız olurken, aralık ayında karadaki bir üsse indirebilmişti.

10 veya 20 kullanımlık olduğu belirtilen bir Falcon 9 roketinin maliyetinin 60 milyon doları bulduğu ve 200-300 bin dolarlık yakıt harcadığı kaydedildi.  Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiklerinin 2011'de emekliye ayrılmasının ardından UUİ'ye ikmal için SpaceX şirketi ile anlaşmıştı.