NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO'nun balistik füze savunma sisteminde ilk harekat kabiliyeti aşamasına ulaştığını da bugün açıklıyoruz. Bu da İspanya'daki ABD gemilerinin, Türkiye'deki radarın ve Romanya'daki füze savunma sisteminin, NATO komutası ve NATO denetimi altında birlikte çalışabileceği anlamına geliyor" dedi.

Stoltenberg, Polonya'nın ev sahipliğinde başkent Varşova'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ilk gününde, oturumların ardından basın toplantısı düzenledi.

Zirvede, NATO'nun savunma harcamalarının artırılmasına ilişkin üye ülkelerin taahhütte bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, "2016 yılında savunma harcamalarının yüzde 3 artarak 8 milyar dolara ulaşması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

"NATO'nun balistik füze savunma sisteminde ilk harekat kabiliyeti aşamasına ulaştığını da bugün açıklıyoruz. Bu da İspanya'daki ABD gemilerinin, Türkiye'deki radarın ve Romanya'daki füze savunma sisteminin, NATO komutası ve NATO denetimi altında birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. İnşa ettiğimiz sistem tamamen savunma amaçlı, Avrupa-Atlantik sahası dışından gelen saldırıları engellemek için tasarlandı ve Rusya'nın stratejik nükleer caydırıcılığına yönelik bir tehdit teşkil etmiyor."

Stoltenberg, zirvede müttefiklerinin kara, deniz ve hava sahalarının savunulması gibi, siber alanlarının da savunulması konusunda karar aldıklarını kaydetti.

Genel Sekreter Stoltenberg, NATO'nun Rusya ile yapıcı diyalog arzu ettiğini ve gelecek hafta çarşamba günü yapılacak NATO- Rusya Konseyi Toplantısı’nda NATO zirvesi ile ilgili Rusya'yı bilgilendireceğini ifade etti.