NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Savunma harcamalarının artırılması ABD’yi memnun etmek için değil Avrupa’nın güvenliği için önemli." dedi.

Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, 25 Mayıs'ta Brüksel’de gerçekleştirilecek NATO zirvesi için hazırlık yapılacağını belirten Stoltenberg, yaklaşık 70 yıllık transatlantik bağın sağlam ve önemli olduğunu söyledi.

Stoltenberg, adil yük paylaşımının toplantıda ele alınacak konular arasında olduğuna dikkati çekerek, "Bizler savunma harcamalarını artırmaya başladık. Bunu devam ettirmeliyiz. Bu sadece nakit parayla ilgili bir konu değil. NATO güçlerine ve kapasitesine katılımla, verilen taahhütleri uygulamakla ilgili bir konu." diye konuştu.

ABD’nin NATO üyelerinden savunma harcamalarının artırılması talebiyle ilgili Stoltenberg, "Müttefikler, 2014 yılında savunma kesintilerine son verme ve harcamaları 10 yıl içerisinde gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si seviyesine çıkartma kararı almıştı. Savunma harcamalarının artırılması ABD’yi memnun etmek için değil Avrupa’nın güvenliği için önemli.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını artırmasıyla ilgili hazırlayacakları milli planların da toplantıda görüşüleceğini anlattı.

Bölgede istikrar oluşturma ve terörle mücadele konularının da bakanlarca değerlendirileceğini söyleyen Stoltenberg, NATO’nun uzun yıllardır Afganistan’da ve Balkanlar’da güvenlik ve istikrarı sağlamak için önemli katkılar yaptığını ve daha fazlasını yapma potansiyeli olduğunu ifade etti.

Stoltenberg, Rusya’nın ele alınacağı oturuma Avrupa Birliği (AB), Finlandiya ve İsveç’in de katılacağına işaret ederek, toplantıların NATO Ukrayna Komisyonu ile tamamlanacağını anlattı.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.