NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "4 güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu, NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduğunu net bir şekilde gösteriyor." dedi

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında yarın başlayacak savunma bakanları toplantısı gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

NATO Varşova Zirvesi’nin 8-9 Temmuz'da yapılacağını anımsatan Stoltenberg, "Zirve, güvenliğimiz için dönüm noktası olacak. NATO, müttefik ülkeleri korumak ve bölgemizde istikrarı sağlamak için güçlü adımlar atıyor. Ancak yüzleştiğimiz zorluklar devam ediyor." diye konuştu.

Stoltenberg, önümüzdeki iki gün devam edecek NATO savunma bakanları toplantısının Varşova Zirvesi’nde alınacak kararların yolunu açacağını söyledi.

Müttefikler olarak her yönden gelecek tehditlere karşı caydırıcılığı ve savunmayı destekleme gereğine işaret eden Stoltenberg, "Şubat ayında İttifakımızın doğu bölgesindeki varlığımızı kuvvetlendirmekte anlaşmıştık. Şimdi, bu kuvvetin boyut, kapsam ve içeriğini görüşüyoruz. Askeri planlamacılarımızın tavsiyeleri doğrultusunda, rotasyon halinde 4 güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduğunu net bir şekilde gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, NATO müdahale gücü asker sayısının üç kat artırılarak 40 bine ulaştığına dikkati çekerek, "Bu güçlerin merkezinde 5 bin askerden oluşan Mızrak Ucu kuvvetimiz günler içinde müdahaleye hazır durumda. Ayrıca, İttifakımızın doğusunda 8 yeni küçük karargahı planlama, tatbikat ve takviye koordinasyonu için kurduk." değerlendirmesinde bulundu.

NATO kuvvetlerinin Avrupa’da daha hızlı hareket edebilmesi için de çalışmalar yaptıklarını anımsatan Stoltenberg, önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Geçen ay, NATO’nun Mızrak Ucu kuvvetinin tatbikatında bin askerin ve 400 aracın İspanya’dan Polonya’ya 4 günde ulaştırıldığını vurgulayan Stoltenberg, kriz yaşandığında hızın çok önemli olduğunu ve fark yaratacağını ifade etti.

Stoltenberg, NATO’nun hem kuvvetlerini hem de hızını artırdığını hatırlatarak, "Bu değişimi sürdürmek için savunmamıza daha fazla harcama yapmamız gerekiyor." dedi.

Savunma harcamalarını artırmak ve önümüzdeki 10 yılda gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 2’sini savunma harcaması olarak gerçekleştirmek üzere NATO üyesi ülkelerin iki yıl önce bir taahhütte bulunduğunu anımsatan Stoltenberg, "Uzun yıllar sonrasında 2015’de savunma harcamalarında yüzde 0,6 oranında bir artış gördük. 2016 beklentimizde de bir artış oldu. Bunlar cesaret veriyor. Şu anda 2016 yılı için savunma harcamalarında reel değişim yüzde 1,5 seviyesinde tahmin ediliyor. Bu da 3 milyar dolarlık artış anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, 20 müttefik ülkenin bu yıl savunma harcamalarında artış yapmayı planladığını belirterek, "Uzun yıllar yanlış gidişin ardından doğru yöne döndük. Ancak, halen olmamız gereken noktanın gerisindeyiz. Daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Hem savunma harcamalarımızı GSMH’nin yüzde 2'si seviyesine çıkartmalı hem de ittifak olarak belirlediğimiz önceliklere harcama yapmalıyız." diye konuştu.

NATO'nun sınırları ötesine istikrar yansıtması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, bu bağlamda komşu ülkeleri ve ortakları desteklemek gerektiğini, istikrarlı bölgelerin herkesin güvenliğine katkı yaptığını anlattı.

Stoltenberg, savunma bakanları toplantısında, yerel güçlerin desteklenerek ülkelerinde istikrar sağlanması ve terörle mücadelede rollerinin artırılması konuşunun ele alınacağını ifade etti.

NATO Ukrayna Komisyonunun Çarşamba günü toplanacağını belirten Stoltenberg, "Biz Ukrayna’nın doğusunda mevcut güvenlik durumundan ve ateşkesin ihlal edilmesinden kaygı duyuyoruz." dedi.

Stoltenberg, önümüzdeki iki gün önemli kararlar alınacağını ve ortak savunmanın ve ortaklarla iş birliğinin kuvvetlendirileceğini söyledi.

Brüksel'de 14-15 Haziran'da gerçekleştirilecek NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık temsil edecek.