İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve Birleşmiş Milletler'in birlikte evsahipliği yapacağı "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansıyla, Suriye'deki krizden etkilenenlerin acil ve uzun vadeli dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için finansman sağlanması amaçlanıyor.

Maddi yardımın yeterli olmadığına dikkati çeken İngiliz hükümeti konferansla ayrıca, sığınmacı kamplarında yaşayan Suriyelilere eğitim ve iş fırsatlarının sunulmasının hedeflendiğini bildiriyor.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferansın gündeminde, Suriye'de istikrarı sağlamak için uluslararası toplumun çalışmaları ve Suriye'de uluslararası hukuka uyulması için baskı oluşturulması da olacak.

Konferansa 70'den fazla ülkeden lider, uluslararası kuruluş, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden çeşitli firmalar katılacak.

"TAMAMLAYICI OLMALI"

Birleşik Krallık'ta yerleşik Suriyelilerin İngiliz toplumuna uyum sağlamalarına destek veren "Rethink Rebuild Society" isimli derneğin Politika Koordinatörü Yasmine Nahlawi, yarınki konferansa ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada, Londra'daki Suriye konferansı ile Cenevre-3 görüşmelerinin birbirini tamamlayıcı süreçler olmasını umduğunu söyledi.

Newcastle Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Görevlisi de olan Nahlawi, "Bu toplantıların birbirini tamamlayıcı süreçler olarak görülmesini umuyoruz. Suriye'ye yönelik sürdürülen insani çabalar, bu korkunç savaşın bitmesi için kapsayıcı bir çözüm ile sivil halkın korunması garantisini de beraberinde getirmeli" dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İNSANİ KRİZİ

BM verilerine göre, Suriye'de 13 buçuk milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var ve 6 buçuk milyon kişi Suriye'de yerlerinden edildi. 4 milyon 590 bin Suriyeli, komşu ülkelerdeki sığınmacı kamplarında yaşarken, 2 milyonu sığınmacı kamplarında bulunan toplam 8 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı var. Suriye krizinde şimdiye kadar 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Suriye Donörler Konferansına daha önce Kuveyt üç kez ev sahipliği yapmıştı. 2013'teki ilk konferansta 1,5 milyar dolar, 2014'teki ikinci konferansta 2,4 milyar dolar ve geçen yılki son konferansta ise 3,8 milyar dolar fon oluşturulmuştu.

TÜRKİYE'DEN 8 MİLYAR DOLAR İNSANİ YARDIM

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2 milyon 541 bin Suriyelinin yaşadığını ve bugüne kadar Türkiye'de geçici barınma merkezlerine yaklaşık 548 bin Suriyelinin giriş yaptığını söylemişti.

Akdoğan, "260 binin üstünde Suriyeli 10 kentte kurulan 25 geçici barınma merkezinde yiyecek, sağlık, güvenlik sosyal aktivite, eğitim ibadet, tercümanlık, haberleşme gibi insani ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Barınma merkezlerinin dışında da yaklaşık 2 milyon 300 bin civarında Türkiye'nin farklı kentlerinde Suriyeliler var. Toplamda bugün itibarıyla biyometrik kayıt sistemine giren 2 milyon 541 bin Suriyeli Türkiye'de bulunmaktadır" demişti.

Türkiye, Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar 8 milyar doları aşkın insani yardımda bulundu.