Suriye'de Halep kentinin kuzeyindeki Tel Rıfat kasabasında, 'Suriye Ulusal Direnişi’ adında yeni bir örgüt kuruldu. Sputnik’e konuşan örgütün Genel Sekreteri Rezan Hido, amaçlarının Suriye’nin parçalanmasına karşı olmak olduğunu söyledi. Hido, Hatay ve İskenderun’un Suriye toprağı olduğunu öne sürerek, bu iki kenti alacaklarını iddia etti.

Halep’in kuzeyinde kısa bir süre önce aralarında Arap, Türkmen, Kürtler ve Alevilerin de yer aldığı bir siyasi oluşum kuruldu. Suriye’nin parçalanmasına karşı kurulan bu oluşum, Türkiye’nin Hatay ili ile İskenderun ilçesinin Suriye toprağı olduğunu iddia ediyor ve bu yerlerin alınması için de mücadele edeceğini dile getiriyor.
‘Suriye Ulusal Direnişi’ örgütünün Genel Sekreteri Rezan Hido, Sputnik’e konuştu.

Kısa bir süre önce birçok oluşum ve gücün bir araya gelmesiyle Suriye Ulusal Direnişi (El Mukavame Vataniye Suriye) oluşumunu kurduklarını belirten Hido, şunları söyledi: “Halep bölgesinde kurulduk. Halep, Lazkiye, Humus, İdlib ve birçok yerde oluşumumuz var. Birçok bölgeden insanlar bize katıldı. Suriye’nin her kesiminden bize katılanlar var. Suriye muhalefetinden ve rejimden yana olanlar da bizim içerimizde yer alıyorlar. Türkiye basını başta olmak üzere birçok yerde PYD ve Demokratik Suriye Güçleri’ne bağlı olduğumuz  yönünde haberler yapıldı. Bu doğru değil. Bizim PYD, YPG ve TEV-DEM ile herhangi bir ilişkimiz yok. PKK ile ve Abdullah Öcalan ile herhangi bir bağlantımız ilişkimiz yok. PYD’nin politikaları ile bizim politikalarımız birbirine terstir. PYD ve  diğer saydığımız yerlere bağlı değiliz. Kuzey Suriye ve Rojava Federasyonu ile de herhangi bir alakamız yok. Biz Suriyeli bir örgütüz. Bizim örgütümüzde Arap, Asuri, Türkmen, Kürt ve birçok kesim var. Bizim iki amacımız vardır. Birincisi, biz Suriye’nin parçalanmasına karşıyız ve bunun için mücadele edeceğiz. Suriye’nin parçalanmasını kim istiyorsa biz onlara karşı mücadele edeceğiz. Suriye’nin bir bütün ve demokrat olmasını istiyoruz. Özgür bir Suriye istiyoruz. Suriye, Sünni, Şii, Alevi ve her kesimin olmalıdır. Herkes kardeşçe yaşamalı.”

‘TÜRKİYE CERABLUS’A GİREREK SURİYE TOPRAĞINI İŞGAL ETTİ’

Türkiye’nin Hatay ili ile ona bağlı İskenderun ilçesinin Suriye toprağı olduğunu öne süren Hido, şöyle devam etti: “Türkiye Cerablus’a girerek Suriye toprağını işgal etti. Bunu kabul etmiyoruz. Biz Cerablus ve İskenderun’u özgürleştireceğiz. Hatay ve İskenderun Suriye toprağıdır. Türkiye İskenderun ve Hatay’dan çekilmeli. Buralar tekrar Suriye’nin olmalıdır. Bu sorun çözülmelidir. Biz razı değiliz oraların Türkiye’nin elinde olmasına. İskenderun ve Hatay’ın Suriye topraklarına dahil olması için büyük bir mücadele vereceğiz. Türkiye Cerablus’tan çıksa ve Hatay ile İskenderun’u bize verse, Türkiye ile aramızda herhangi bir sorun olmaz. Sorun çözülür. Türkiye bize yakındır, komşumuzdur. Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. Türkiye halkının karşısında değiliz.

IŞİD ve El Nusra başta olmak üzere terör örgütlerine karşı olduklarını vurgulayan Hido, “Terör örgütleri Suriye’den çıkarılmalıdır. IŞİD, Nusra ve Fetih Ordusu Suriye’den çıkartılmazsa Suriye demokratikleşemez. Biz terör örgütlerine karşı mücadele edeceğiz” dedi.

‘RUSYA VE ABD İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’

Suriye sorununun çözümünün ancak siyasi yolla olabileceğini dile getiren Hido, “Suriye sorununun çözümü için elimizden gelen ne varsa yapacağız. Sorun biran önce demokratik bir yolla çözülmeli. Cenevre’den bize bir davet gelse katılırız. Suriye sorunu sadece Suriyelilerin sorunu değildir. Bir uluslararası sorundur. Rusya ve ABD ile de görüşmeye hazırız” diye konuştu.

Rusya’nın Türkiye’nin Cerablus’a girmesini kaygıyla karşılamasını olumlu bulduklarını vurgulayan Hido, “Rusya’nın Türkiye’nin Cerablus’a girmesi nedeniyle almış olduğu tavır doğru bir tavırdır. Olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Rusya büyük bir güçtür. Suriye sorununda katkı yapabilir. Suriye’nin çözümü için Rusya ile görüşebiliriz. Hangi devlet Suriye’nin bütünlüğünü savunursa ve ülkenin herkesin olduğunu kabul ederse onlarla görüşmeye hazırız. İskenderun ve Hatay’ın Suriye topraklarının sayılması için görüşmelerde ülkelerle diyaloğa hazırız” İfadelerini kullandı.