Suriye'de geçen yaz kaçırıldıktan sonra dün serbest bırakılan İtalyan yardım gönüllüleri Greta Ramelli ve Vanessa Marzullo, sabaha karşı ülkelerine getirildi. İtalyan hükümetinin rehineler için 12 milyon euro fidye ödediği öne sürüldü. Türkiye'den Suriye'nin Halep kentine geçtikten üç gün sonra, 31 Temmuz'da kaybolmuştu.

İtalyan hükümetine ait özel bir uçakla Türkiye'den Roma'nın ikinci havaalanı Ciampino'ya ulaşan iki İtalyan yardım gönüllüsünü, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni karşıladı.

Ramelli ve Marzullo'nun aileleriyle evlerine gitmeden önce sağlık kontrolünden geçirilecekleri, ardından Roma savcılığında kaçırılmalarıyla ilgili açılan soruşturmada ifade verecekleri belirtildi.

Bu arada, Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini, iki genç kızın serbest kalması için İtalyan hükümetinin 12 milyon euro fidye ödediğini iddia etti. Dışişleri Bakanı Gentiloni'nin başta bu iddia olmak üzere yardım gönüllüsü genç kızların serbest kalışına ilişkin parlamentoya bilgi vereceği ifade edildi.

"Horryaty Projesi" adını verdikleri proje kapsamında satın aldıkları acil insani yardım ve gıda yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için Temmuz sonlarında Halep'e giden 21 yaşındaki Vanessa Marzullo ve 20 yaşındaki Greta Ramelli'nin Ağustos ayının başında kayboldukları açıklanmıştı.

Rehine italyanlara çarşaf giydirdiler 

Kendilerinden uzunca bir süre haber alınamayan genç kızların yeni yılın ilk gününde 17 Aralık tarihli bir videosu yayınlanmıştı. Bu videoda kara çarşaf içindeki kızlar Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki İtalyan hükümetinden kendilerini kurtarmaları için yardım isterken görülüyordu.