Suriye'de Esed rejiminin muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere 6 yıldan beri süren saldırılarında yüzbinlerce sivil hayatını kaybetti.

Yaşamını yitirenlerin sayısının gün geçtikçe artmasıyla var olan mezarlıklar ölülerin defnedilmesinde yetersiz kaldı.

Özellikle rejimin yoğun bombardımanına maruz kalan bölgelerde yaşayan Suriyeliler, ölülerini defnetmek için alternatif yöntemler bulmak zorunda kaldı. Bu yöntemlerden biri de katlı mezarlıklar oldu.

Havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombalanan başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma'nın ilçe merkezindeki mezarlığın dolmasının ardından ölüler ilçe dışına yapılan mezarlığa defnedilmeye başlandı. Bu mezarlıklar da dolunca muhaliflerin elinde bulunan yerel mecliste mühendis asıllı bir üyenin teklifi üzerine katlı mezarlıkların yapılması kararlaştırıldı.

Belediye çalışanları, Esed ve Rusya'nın bombardımanlarında hayatlarını kaybedenler için 40 metre genişliğinde, 5 metre uzunluğunda ve 5 metre derinliğinde bir alanı kazıyor. Çalışanlar, mezar katlarını ve duvarlarını kendi hazırladıkları kerpiçlerle oluşturuyor.

Mezarlık sorumlusu Adnan Mudvir, AA muhabirine, ölülerini nasıl defnettiklerini anlattı.

"Ölü sayıları artınca ilçenin etrafında yeni bir mezarlık oluşturduk. Sonra sayı daha da artınca ölülerimizi kazdığımız katlı mezarlıklara defnetmeye başladık." diyen Mudvir, yapı malzemesi kıtlığından mezarların duvarlarını kerpiçten yaptıklarını söyledi.

Mezarların üstünü kamış, saman ve çamurdan ürettikleri mezar taşıyla kapattıklarını belirten Mudvir, kerpiç ve mezar taşı hazırlamanın hem emek hem de zaman istediğini, defin işlemini ise kısa sürede bitirdiklerini ifade etti.

Çalışanlardan Halid Bellah da, "Daha önce mezarlıkları sıkıştırarak yan yana kazıyorduk, her gün onlarca ölü gelince katlı mezarları kazmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Bellah, çalıştıkları mezarlıkta 3 katlı mezarlık bulunduğunu, her birine bin ölünün defnedilebileceğini aktardı.

Suriye'de en yoğun bombardımana maruz kalan bölgelerden biri olan muhaliflerin kontrolündeki Duma'da Suriye ordusuna ait savaş uçakları 16 Ağustos 2015'te pazar yerini bombalamıştı. Saldırıda 115 kişi hayatını kaybetmiş, 300 kişi de yaralanmıştı.