Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan çocuklar, rejim güçleri tarafından maruz bırakıldıkları abluka ve bombardıman korkusuna rağmen Ramazan Bayramını çocukluğun verdiği tüm coşkuyla kutlamaya devam ediyor.

Suriye'de bayramın ikinci gününde hayalleri, ablukanın sessizliği ve savaşın gürültüsü arasında yok edilen Doğu Gutalı çocuklar, kurulan oyun alanlarında belki de uzun süredir ilk defa yeniden çocuk olduklarını hatırlıyor.

Dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan akranları için sıradan sayılabilecek en basit imkanlardan yoksun büyüyen Doğu Gutalı çocuklar bayram dolayısıyla Kefer Batna, Harasta ve Hammuriye ilçelerindeki meydanlarda kurulan oyun alanlarında eğlenme imkanı buluyor. Bu alanlarda kurulan salıncaklar ve at arabaları ile yapılan gezintiler, savaş ve ablukanın yıprattığı küçük ruhları bir nebze de olsa onarıyor.

AA muhabirine konuşan Kefer Batna'daki basın aktivisti Amir eş-Şami, ailelerin bayramı savaşın çocuklara yaşattığı tramvayı hafifletmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Buradaki çocuklar için alınan bir şekerleme, meşrubat veya dondurmanın en büyük lüks olduğunu belirten Şami, "Anne babalar kıt imkanlarına rağmen bayramda çocuklarını mutlu etmek için uğraşıyor. Yeni kıyafetler almak, oyun ve gezi alanlarına götürmek suretiyle çocuklarını içinde bulundukları korku ve abluka duygusundan kurtarmaya çalışıyor." dedi.

Büyük oyun alanlarının olmadığını, basit salıncaklar ve birkaç oyuncak dışında çocuklara bir şey sunamadıklarını kaydeden Şami, "Savaşın çocukların ruhlarında oluşturduğu yıkım tahmin edilenden çok daha büyük. Burada savaşın ortasında dünyaya gözlerini açan çocuklar var. Oyun, onların ruhlarını onarmak için bir gereklilik." diye konuştu.

Şam'ın Doğu Guta bölgesi başta Duma, Kefer Batna ve Arbin olmak üzere pek çok ilçe ve beldeyi içinde bulunduruyor. İdari olarak Şam kırsalına bağlı bölgede, yaklaşık 700 bin kişi yaşıyor.

Muhaliflerin, büyük çoğunluğunu denetimi altında tuttuğu Şam'ın Doğu Guta bölgesi, yaklaşık 3 yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunuyor. Beşar Esad yönetimine bağlı uçakların bölgeye yönelik saldırıları neticesinde binlerce sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.