Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun resmi internet sitesinde yayınlanan habere göre, hangi üyelerin olduğu belirtilmeyen SMDK heyeti ile Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi heyeti muhalif güçler arasında fikir birliği sağlanması, ülkede ölümlerin, şiddet olaylarının ve yıkımların sona ermesine duyulan ihtiyaç ile Suriye Ulusal Diyalog çabaları kapsamında Fransa'nın Başkenti Paris'te bir araya geldi.

Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmelerde tarafların Suriye'de siyasi çözümün temel ilkelerini kapsayan yol haritası taslağı üzerinde anlaşma sağladığı kaydedildi. Ancak taslakta Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceğine açıkça değinilmedi.

Her iki tarafın da yönetime ilişkin oluşturduğu taslak metnin görüşüldüğü toplantıda, siyasi çözümün 30 Haziran 2012'deki Cenevre metninin tüm maddelerinin ve BMGK kararları başta olmak üzere bu bağlamda alınan uluslararası kararların referans alacağı belirtildi.

Taslakta, Esed rejimiyle yürütülecek müzakerelerde asıl hedefin ise, eşit vatandaşlık ilkesine bağlı olarak tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan, çoğulcu, demokratik ve sivil bir yönetim inşa etmek olduğu kaydedilerek, müzakerelerin başarıya ulaşması için bölgesel ve uluslararası onayın gerekliliğine dikkat çekildi.

Kasım 2012'de Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen istişare toplantısında Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve devrimci güçler arasında varılan anlaşma neticesinde SMDK kurulmuştu. Koalisyon Suriye muhalefetinin en büyük kesimini temsil ediyor.

Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi, 2011'de Esed yönetiminin gözetiminde Suriye'nin Şam kentinde Hasan Abdul Azim liderliğinde kuruldu.