Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı Suriye'de binlerce çocuk, 3.5 yıldır süren iç savaşta hayatlarını kaybettiği ya da evlerini terk etmek zorunda kaldığı için okul sırasındaki yerlerini alamadı. Ülkedeki çatışmalarda şu ana kadar 17 bin 136 çocuğun yaşamını yitirdiği bildirildi.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) yayımladığı raporda, iç savaşın nesilleri imha ettiği belirtilerek, "4 yıla yakın süredir devam eden çatışmalarda 17 bin 136 çocuk öldü. Bunların 94'ü Esed rejiminin gözaltı merkezlerinde can verdi. Bu sürede hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 121 bin 859'a ulaştı" ifadelerine yer verildi.

Suriye'deki çatışmalar sırasında 375 bini çocuk 1 milyon 100 kişinin yaralandığı kaydedilen raporda, 19 bin çocuğun ise en az bir organını kaybettiği belirtildi.

Ülkedeki ölüm ve yaralanmaların yanı sıra güvenlik gerekçesiyle evlerini terk etmek zorunda kalanlara ait verilerinin de yer aldığı raporda, "2 milyon 300 bin çocuk zorunlu göçe maruz kaldı. Rejimin düzenlediği saldırılarda 3 bin 873 okulun zarar görmesi, zorunlu göç ve fakirlik nedeniyle 1 milyon 400 çocuk eğitimine devam edemiyor. İç savaşta diğer ülkelere göç eden 1 milyon 400 milyon çocuğun 650 bini eğitim alamıyor" denildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, dün 2014-2015 eğitim-öğretim döneminin rejimin denetimi altındaki bölgelerde başladığını duyurmuştu.

Esed rejimini protesto için Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterilere yönelik devlet terörü, muhaliflerin temmuzda silahlı direniş başlatmasına, dördüncü senesine girilen bir iç savaşa dönüşmüştü.