Türkiye’deki Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) Başkanı Dr. Nusret Baş, Suriye'deki iç savaşın ülkede yaşayan 200 bin Kafkasyalıyı etkilediğini belirterek, "Çerkezlerin anavatanı Kafkasya'dır. Şu anda Suriye Çerkezleri, büyük bir dram yaşıyor, bunların hepsinin anavatana dönmeleri gerekiyor" dedi.

Uzun süredir Suriye'de belirli bölgelerde yaşayan Çerkezler, ülkedeki iç savaş nedeniyle Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkelere sığınırken, Kafkasya'daki yerel basın, Çerkezlere anavatana gelmeleri konusunda çağrı yapıyor.

Rusya Federasyonu'nun Çerkezlerin anavatana dönmesi konusundaki isteksiz tutumu eleştirilirken, Türkiye'ye sığınan Çerkez gençler Avrupa'ya göç etmenin yollarını arıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Çerkes-Fed Başkanı Baş, Çerkezlerin Rusya'dan göç ederek Suriye'ye yerleşme sürecini anlattı.

Suriye'deki iç savaştan kaçan Çerkezlerin Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığındığını hatırlatan Baş, Çerkezlerin Türkiye'de Nizip mülteci kampına yerleştirildiğini söyledi.

Baş, mevcut durumda Kafkasya'ya dönebilen az sayıda Çerkez olduğuna işaret ederek, Rusya'nın söz konusu sorunu görmezden geldiğini ve bunun da anavatana dönüşü imkansız kıldığını kaydetti.

"TÜRKİYE, ÇERKEZLERİ KUCAKLADI"

Türkiye'nin Çerkezlere yaptığı yardımlara değinen Baş, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye gelen sığınmacılara, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor. Devletimiz, gelenleri konteyner kentlere yerleştiriyor ve orada ihtiyaçlarını gideriyor. Çok rahat bir yaşam şartları yok ama en azından ihtiyaçları giderilmiş oluyor. Nizip'te tahminen 800'e yakın hemşehrimiz var. Vatandaşlarımız da yardımcı oluyor. Gerek yerleşmelerinde gerek iş bulmaları konusunda yardımlarını esirgemiyorlar. Türkiye'deki Çerkezlerle akrabalar. Herkes, akrabasını buluyor ve yardım ediyor. Mahalli idareler de yardım faaliyetlerine devam ediyor."