Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, BM'nin Suriye'de kuşatılmış bölgeye havadan 21 ton insani yardım malzemesi attığını açıkladı.

O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) brifingde, Suriye'de gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri hakkında şubat ayının ilk 3 haftasında 960 bin kişiye gıda yardımı ulaştırıldığını söyledi.

BM'nin ortaklarıyla kuşatılmış bölgelerde 110 bin kişiye yardım dağıttığını ve Deyrizor dahil 230 bin kişiye ulaşmayı planladıklarını belirten O'Brein, 170 bin kişiye daha yardım dağıtımın gerçekleştirilmesi için onay beklediklerini ifade etti.

Brifingde, Deyrizor 'da 200 bin sivilin hala kuşatma altında olduğunu bildiren O'Brein, "Bu sabah, Dünya Gıda Programı uçağı 21 tonluk ilk yükünü Deyrizor'a havadan attı" dedi.

Madaya'da 17 Şubat itibarıyla 62 araç ile 40 bin kişiye, Zabadani'de 3 araç ile bin kişiye ve Foah ile Kefraya'da 18 yardım aracıyla 20 bin kişiye yardım ulaştırıldığını belirten O'Brien, ikinci ve son yardım dağıtımının ise 28 Şubat'ta yapılmasının planlandığını kaydetti.

DAHA FAZLA İNSANİ YARDIMA İZİN VERİLMESİ ÇAĞRISI

O'Brien konuşmasında, kuşatılmış bölgelerdeki yardıma muhtaçlara daha fazla insani yardım yapılabilmesi için BMGK'dan destek istedi.

BM'ye göre, 480 bin kişi kuşatılmış bölgelerde yardıma muhtaçken, 4 milyon kişi de ulaşılması zor alanlarda yardım bekliyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yarın, Genel Sekreterin 2254 (S / 2016/152) sayılı BMGK kararının uygulanmasına ilişkin 60 günlük raporunu Konsey'e sunması bekleniyor.