İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Riyad yönetiminin Tahran'la diplomatik ilişkileri keserek, dikkatleri iç sorunlardan başka yöne çekmeyi amaçladığını iddia etti.

Bakanlık sözcüsü Ensari, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesme kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ensari, Riyad yönetiminin Tahran'la diplomatik ilişkileri koparmak suretiyle dikkatleri iç sorunlardan başka yöne çekmeyi amaçladığını ileri sürerek, "Suudi Arabistan varlığını tansiyonun devam etmesinde görüyor" dedi.

Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yönelik saldırılara da değinen Ensari,  "Dünyada bu tür olaylar ilk kez yaşanmıyor. Önemli olan, ev sahibi hükümetin diplomatlar ve diplomatik mekanların güvenliği için uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmesidir" diye konuştu.

Ensari, ülkesinin diplomatik mekanların korunmasına yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunarak, "Ancak Suudi Arabistan, bu konuyu çatışma ve tansiyonu artırma bahanesi olarak kullandı" dedi.

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. Ayetullah Nemr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

Suudi Arabistan, dün akşam İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini, İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

SUDAN, İRAN'IN HARTUM BÜYÜKELÇİSİNİ SINIR DIŞI ETME VE ÜLKESİNİN TAHRAN BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRMA KARARI ALDI

Sudan'ın, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Sudan Devlet Bakanı General Taha Osman el-Hüseyin, Suudi Arabistan 2'nci Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüşerek, ülkesinin İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve Sudan'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını belirtti.

Ülkesinin terörle mücadelede Suudi Arabistan'ın yanında yer aldığını aktaran Hüseyin'in, "Sudan, İran'ın bölgede mezhepçilik üzerinden yaptığı müdahalelerin yanı sıra Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluğuna yönelik saldırıları engelleme konusunda yetkililerin ihmalkar davranmalarını kınıyor" ifadelerine yer verildi.