Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Komutanlığının, Yemenli bazı kabile liderlerinin sınır bölgesinde kısmi ateşkesin ilan edilmesi yönündeki talebini olumlu karşıladığı bildirildi.

Komutanlığın Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan açıklamasında, Yemenli bazı kabile liderleri ve kanaat önderlerinin, "Umuda Dönüş" operasyonlarının devam ettiği bölgelere yakın Suudi Arabistan - Yemen sınırındaki Aleb Sınır kapısının tıbbi ve insani yardımlara açılması ve sınır bölgesinde kısmi ateşkesin ilan edilmesi yönündeki taleplerinin koalisyon güçleri tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

Yemen'de alıkonulan Suudi Arabistanlı Çavuş Cabir Asad el-Kabi'nin ülkesine teslim edildiği ifade edilen açıklamada, bunun karşılığında koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında sınır bölgelerinde gözaltına aldığı 7 Yemenliyi salıverdiği aktarıldı.

Yemen'de siyasi çözümün sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2216 sayılı kararın uygulanmasına katkı sağlayacağı belirtilen koalisyon açıklamasında, Suudi Arabistan - Yemen sınırındaki kısmi ateşkesin ülkede yürütülen 'Umuda Dönüş' operasyonu ile beraber devam edeceği ifade edildi.

Husilere yakın kaynaklar ise bir hafta önce Aleb Sınır Kapısı yakınlarında Husiler ile Suudi Arabistan arasında gerçekleşen gizli görüşmelerde, Suudi Arabistanlı bir askerin ülkesine teslim edilmesi, cesetlerin takası ve karşılıklı olarak sınırın iki yakasındaki saldırıların durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.