Yunanistan'da, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA), ülkenin, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzaladığı yardım anlaşmalarıyla ilgili Meclis soruşturma komisyonu oluşturulmasına ilişkin önergesi parlamentoda kabul edildi.

300 sandalyeli Parlamentoda sabah saatlerine kadar süren sert tartışmaların ardından yapılan oylamaya katılan 250 milletvekilinden 156'sı "evet" oyu kullanırken, muhalefet partilerinden 72 milletvekili "hayır", 22 milletvekili çekimser oy kullandı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "ülkede son beş yıl içinde yaşananlarla ilgili soru işaretleri bulunduğunu" ifade ederek, oluşturulacak soruşturma komisyonunun ülkeyi memorandumlara mecbur eden nedenleri araştırıp, bu konudaki olası siyasi sorumlulukları belirleyeceğini söyledi.

Hükümetin bu konuda intikam duygusuyla hareket etmediğini ifade eden Çipras, Yunan halkının aslında 25 Ocak seçimlerinde kullandığı oylarıyla ilke olarak sorumluları belirlediğini kaydetti.

Çipras, hükümetin Avrupalı ortaklarıyla cesaretle müzakere ettiğini ve hedefinin Yunan halkını çamurdan kurtarmak olduğunu belirterek, "Yunanistan boyunduruk altında bulunan ve biat eden bir ülke değil. Yunanistan ortaklarının ve kreditörlerinin oyun oynayamacağı egemen bir ülke" ifadelerini kullandı.

ND lideri Andonis Samaras ise hükümetin daha önce yaptığı, Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerde siyasi partiler arasında uzlaşma çağrısında samimi olmadığını belirterek, soruşturma komisyonu önergesiyle uzlaşma yerine düşman ürettiğini savundu.

Partisinin önergeye karşı olduğunu ve bu konuda kendi önergesini Meclise sunacağını anlatan Samaras, "Ülke iflas ederse asıl o zaman ülkeyi kimin uçuruma sürüklediğinin araştırmak için ön soruşturma komisyonu oluşturulacak" diye konuştu.

Parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilerin milletvekili sayısı oranına göre temsilcilerinin yer alacağı soruşturma komisyonu 17 kişiden oluşacak ve 6 ay içinde çalışmalarını tamamlayıp, rapor halinde meclise sunacak.

Komisyon, birinci ve ikinci memorandumların imzalandığı Yorgo Papandreu dönemi ile Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silindiği (PSI uygulaması) Lukas Papadimos dönemi ve Andonis Samaras'ın Başbakan olduğu 2012 yılından itibaren 2015 yılına kadar olan dönemde, ülke ekonomisini zarara uğratan ve Yunan halkını mağdur eden kararlarda siyasi liderlerin sorumluluklarının bulunup bulunmadığını araştıracak.