Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahed yaptığı yazılı açıklamada, Taliban'ın cuma saat 05.00'te bahar saldırısına başlayacağını bildirerek, tüm yabancı güçler Afganistan'dan çekilinceye kadar silahlı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

NATO'nun savaş misyonunun sona ermesine rağmen ABD güçlerinin ülkenin bazı bölgelerinde hava ve karadan operasyon düzenlediğini öne süren Mücahed, ABD'in Afganistan ile imzaladığı İkili Güvenlik Anlaşması kapsamında hala ülkenin hava ve kara sahasını kontrol ettiğini iddia etti.

Mücahed, ABD'in Taliban'ın mücadelesi sonucu askeri gücünün büyük bir kısmını Afganistan'dan çıkardığını, mağlup edildiğini savundu.

Her yıl havanın ısınması ve ilkbahar mevsiminde rutin şekilde başlatılan "bahar saldırısı"nın bu yılki isminin "Azim" olduğu kaydedildi. NATO'nun Afganistan'daki savaş misyonunu geçen yıl sona erdirmesinin ardından bu yıl Afgan güvenlik güçlerinin Taliban'a karşı yalnız mücadele edeceği ilk yıl olacak.

Hava gücü olamayan ve kısıtlı ağır silah imkanına sahip Afgan güvenlik güçlerini, bu yıl zor günlerin beklediğini belirtiliyor.

Öte yandan kuzey bölgelerde Taliban'ın saldırılarında artış gözlemleniyor. Ülkenin kuzeyindeki Samangan kentinde, dün akşam Taliban'ın bulunduğu bir eve Afgan güvenlik güçlerinin baskını sonucu çıkan çatışmada, 6 militan ile bir polisin öldüğü, bir polisin de yaralandığı öğrenildi.