Afganistan'da Sovyetler Birliği işgaline karşı savaşan eski komutanlar Taliban'a karşı mücadele için "Halk Savunma Konseyi" kurdu.

Afganistan Cemiyet-i İslami Partisi'nin Sözcüsü Abdulşekur Vakıf Hekimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban'ın Kunduz ve Bedahşan kentlerine saldırmasının ardından, Afganistan Cemiyet-i İslami Partisi yetkililerinin, ülkedeki bazı siyasiler ve "mücahid" komutanlarla ayrı ayrı görüşmelerde bulunarak, Taliban'la mücadele hedefiyle "Halk Savunma Konseyi" kurulması kararı aldığını söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanı ve Cemiyet-i İslami Partisi Lideri Selahaddin Rabbani'nin de konseyin üyelerinden olduğunu söyleyen Hekimi, 1979 -1989 yılları arasında Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaline karşı mücadele etmiş eski komutanlardan AbdulbasirHalid, Seyyid Emin Tarık gibi isimlerin yanı sıra Sovyet işgali sırasında veya sonrasında Taliban ile mücadele eden eski komutanların çocuklarının da konseyde yer aldığını söyledi.

Hekimi, Konseyin Milli Birlik Hükümeti'nin de desteğini aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Sovyet işgali sırasında kendini ispat etmiş önde gelen komutanlar, bu ülkenin güvenlik güçlerine ilham kaynağı olarak onların yanında Talibana karşı mücadele edebilir. Ortak Komisyonu da Milli Birlik Hükümeti'yle görüşmek için oluşturduk. Kabil'deki merkezi hükümet bu planı olumlu şekilde değerlendirdi."

Hekimi, Taliban'ı Afganistan'daki bütün kesimlerin ortak düşmanı olarak niteleyerek, "Kuzey ve Kuzey Doğu eyaletlerindeki güvenlik sorunu son zamanlarda endişe verici bir hal almaya başladı" dedi.

Konsey'in Afgan güvenlik güçlerini desteklemek ve onlara ilham kaynağı olmak için kurulduğunu belirten Hekimi, ülkedeki güvenlik durumunu da "oldukça vahim" şeklinde niteledi.

Taliban'ın geçtiğimiz aylardaki saldırılarının son 13 yılın en ağır ve geniş çaplı saldırısı olduğunu aktaran Hekimi, "Taliban'ın amacı Kabil'deki merkezi hükümeti devirerek, hükümetin diğer eyaletlere erişimini engellemekti" ifadesini kullandı.

Konsey tarafından oluşturulan halk güçlerinin ülkedeki güvenlik güçlerinin yanında Taliban'a karşı mücadele edip Taliban'ı ağır kayba uğratarak, stratejik öneme sahip Bedahşan kentini örgütün elinden kurtardığını ifade eden Hekimi, "Eğer bu kuvvetler, merkezi hükümet tarafından desteklenirse en kısa zamanda diğer eyaletleri de Taliban militanlarından temizleyecektir" dedi.

Hekimi, merkezi hükümetin konseye henüz finansal ve askeri destek sağlamadığını da dile getirdi.

Taliban militanları, geçen ay sonunda Kunduz kentine saldırarak 14 yıl aradan sonra ilk kez Afganistan'da bir eyalet başkentinde kontrolü ele geçirmişti. Stratejik açıdan önemli bir kent olan Kunduz, aynı zamanda da Taliban'ın kuzeydeki eski kalelerinden birisi olarak biliniyor.

Taliban'ın kenti ele geçirmesinden sonra Afganistan Ordusu, yabancı güvenlik güçlerinin de yardımıyla kentte yeniden kontrolü ele almayı başarmıştı.

Ancak bu sırada Afganistan Ordusu'na destek veren ABD Hava Kuvvetlerine ait uçaklar, "Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü"nün işlettiği bir hastaneyi vurmuş ve saldırıda 10'u hasta, 22 kişi hayatını kaybetmişti. ABD'nin hastaneyi vurması dünya genelinde protestolara neden olmuştu.