Örgüt, yaptığı açıklamada, Afganistan'daki mevcut sorunların giderilmesi için tek çözüm yolunun, işgalin sonlandırılması olduğunu bildirdi.

İnsanın hür yaratıldığı, bu nedenle de hür yaşama hakkına sahip olduğu belirtilen açıklamada, güç kullanmanın hiçbir şekilde çözüm olmayacağı vurgulandı.

Taliban açıklamasında, ''Hiçbir millet özgür bir milleti zor kullanarak kontrol altına alamaz, onların 13 yıllık işgalleri şimdi tarihi bir utanç gösterisi oldu'' ifadelerini kullandı.

Başta ABD olmak üzere NATO'nun Afganistan'daki misyonunda başarısız olduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Taliban, Afganistan halkının özgür iradesiyle mücadeleye devam eden bir harekettir, bu nedenle halkın derdini ve sıkıntılarını en iyi şekilde anlayacak da Talibandır. Yabancı güçler ise Afganistan halkının özgür iradesini ellerinden alarak, göz boyamalarıyla bir devlet başkanlığı seçimi gerçekleştirdi. Seçim de Afgan halkını daha da bataklığa soktu. NATO zirvesine katılan liderlerden, ülkedeki işgale son verilmesi için doğru adımlar atmasını istiyoruz.''

Afganistan'da seçim sürecinin uzaması sonucu Galler'deki NATO zirvesinde ülkeyi, Savunma Bakanı Bismillah Muhammadi temsil ediyor.