Orta Avrupa Gaz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Gottfried Steiner, Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa doğalgaz piyasasındaki etkisinin kısıtlı olacağını belirterek, "Projenin Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) İtalya'da bitiyor. Doğal olarak hat İtalya'yı besleyecek, Avrupa'nın gaz ihtiyacını çözmede önemli bir rol oynamayacak" dedi.

AA muhabirine enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Steiner, Türkiye'nin coğrafi konumuna dikkati çekerek, "Rusya, Azerbaycan, İran'la yapılan doğalgaz anlaşmaları ve Türkmenistan, İsrail, Kıbrıs'taki doğalgaz potansiyeli dikkate alındığında Türkiye enerjide yeterli düzeyde kaynak çeşitliliğine sahip" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi enerji merkezi olarak görmek istediklerini dile getiren Steiner, piyasa ve coğrafi koşulların da Türkiye açısından olumlu olduğunu kaydetti. Steiner, "Türkiye altyapı çalışmaları ve kaynak çeşitlendirme çabalarının yanı sıra güvenilir ve rekabetçi bir piyasa oluşturursa bölgedeki en önemli enerji merkezlerinden biri olur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin aktif rol oynadığı enerji projelerinin önemine vurgu yapan Steiner, şöyle devam etti:

"Türkiye, Güney Gaz Koridoru ile bölgedeki doğalgaz ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak. Fakat projenin Avrupa ayağı olan TAP, İtalya'da bitiyor. Doğal olarak bu hat İtalya'yı besleyecek. İtalya, Avrupa'nın en fazla doğalgaz tüketen ikinci ülkesi. Bu yüzden boru hattından gelecek gaz, Avrupa'nın ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacak. Bölgedeki gaz ihtiyacını karşılayabilecek tek proje Güney Akım projesiydi, fakat maalesef o da iptal edildi. Avrupa'nın yüksek kapasiteli boru hattı projelerine ihtiyacı var."

TAP'ın olumlu etkileyebileceği bir diğer ülkenin ise Bulgaristan olabileceğini aktaran Steiner, "Bulgaristan doğalgazda tamamen Rusya'ya bağımlı. Proje, Rusya'ya bağımlılığını azaltması için Bulgaristan'a küçük de olsa katkı verebilir" diye konuştu.

Hazar gazını Avrupa'ya taşıyacak TAP, Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP'a bağlı olarak Arnavutluk'tan geçip İtalya'da sona erecek. Projenin inşasına 2016'da başlaması planlanıyor.