Fezile A. Öksüz

Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm sağlamak amacıyla düzenlenen Kıbrıs Konferansı’nın sabah toplantısında “Güvenlik ve Garantiler” başlığı ele alınıyor.      

Toplantıya, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin temsilcilerinin yanı sıra gözlemci AB heyeti de katılıyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs saatiyle 15.30’da (İsviçre saatiyle 14.30’da) düzenleyeceği basın toplantısının ardından konferans toplantısı iki ayrı masada devam edecek. Sadece garantörlerin katılacağı birinci masadaki toplantı devam ederken, müzakereciler de diğer masada bir araya gelecek.

Müzakereciler, eş zamanlı paralel masalar kurulması yönündeki 4 Haziran New York mutabakatı uyarınca oluşacak ikinci masanın çalışma programını ele alacak

Bu arada toplantı öncesinde Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti, son değerlendirme toplantısı yaptı.

TOPLANTIYA YEMEK ARASI VERİLDİ

Crans-Montana, 28 Haziran 17 (T.A.K.): İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında bugün başlayan Kıbrıs Konferansı’nda, taraflar ve garantörlerin bir araya geldiği sabah toplantısına öğle arası verildi.

Öğle yemeği arasından sonra devam edecek konferans, Kıbrıs saatiyle 16’00’da (İsviçre saatiyle 15.00’te) yeniden toplanacak.

Liderlerin katılmayacağı iki ayrı masada devam edecek konferansta, bir masada garantörler görüşürken, diğer masada da müzakereciler ve müzakere heyetleri bir araya gelecek. Müzakerecilerin, Kıbrıs müzakerelerinde uzlaşılamayan konuların ele alınacağı ikinci masanın çalışma programını ele alması bekleniyor.

Konferans Kıbrıs saatiyle 19.00’da, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, sabahki toplantı gibi garantörlerle bir araya gelmesiyle devam edecek.

Bu arada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, 15.30’da basın toplantısı düzenleyecek.

1498648925.jpg

GARANTÖRLER TOPLANTISININ FORMATI DEĞİŞTİ

Kıbrıs Konferansı’nda öğleden sonra gerçekleşecek 3 garantör toplantısında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın talebiyle format değişikliği yapıldı.

BM'nin yayınladığı programda 15:00'te (KKTC saati ile 16.00) 3 garantör ülkenin Dışişleri Bakanları toplantısı duyurulmuştu.

Edinilen bilgilere göre, Kocias’ın talebiyle toplantının formatı değişti.  BM, saat 15:00'te (KKTC saati 16.00) başlayarak her 3 garantör ülke Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı bir dizi toplantı yapacak.

KONFERANS, ÖĞLE ARASININ ARDINDAN YENİDEN TOPLANDI

Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm sağlamak amacıyla düzenlenen Kıbrıs Konferansı, öğle arasının ardından İsviçre saatiyle 15.00’te (Kıbrıs saati ile 16.00) yeniden toplandı.

Konferansın öğleden sonraki toplantısında, müzakereciler ve müzakere heyetleri bir araya gelerek, uzlaşılamayan konuları ele alacak. 3 garantör ülkenin dışişleri bakanları ise ayrı ayrı bir dizi toplantı yapacak.

Konferansta, saat 18.00’den itibaren, sabahki gibi, Kıbrıs Türk ve Rum liderle 3 garantörün katılacağı toplantıya geçilecek.