Engin Karakullukçu

İnsanlık olarak teknolojinin de yardımı ile gün geçtikçe gelişiyoruz ancak bunu yaparken Dünya'nın, doğanın bizlere sunduğu çoğu şeye de maalesef gereken kıymeti, değeri veremiyoruz. Ormanlar, denizler, okyanuslar, her geçen gün azalmaya, küçülmeye devam ediyor ve şu an için gidişat pek de içler açıcı değil.

Ancak elimizde hala bazı şeyleri düzeltmek adına imkanlar bulunmakta. İşte bu bağlamda hem son derece başarılı bir sanatçı hem de  Syracause Üniversitesi’nde profesör olan Sam Van Aken'ın geliştirdiği sistem, müthiş bir potansiyele sahip.

Çocukluğunda gördüğü bir aşılama yönteminden etkilenen Van Aken, bu yöntemi biraz daha geliştirmiş ve ''çentikli aşılama'' denilen yöntemi uygulamaya başlamış. National Geographic'e bir röportaj veren Van Aken, uyguladığı yöntem sayesinde 40 farklı türde meyve veren bir ağaç yaratmayı başardığını dile getirmekte.

Farklı çeşitlilikte birçok çekirdeği bir araya getiren Van Aken, bu çekirdeklerin tek bir ağaçta çiçek vermesini sağlıyor. Üzerinde çalışacağı ağacın üç yaşına gelmesini bekleyen Van Aken, sonrasında ağacın ana dallarına birer çentik ataran başka bir ağacın dalını o çentiğe uygun şekilde aşılıyor. Nakil işleminin ardından da zamanla ana gövdenin dalı özelliğini kaybederek aşılanan bitkinin türüne dönüşüyor.



Yaz aylarında meyve vermeye başlayan ağaç, nakil edilen dallarla birlikte tam anlamıyla bir meyve pazarına dönüşüyor, muhteşem bir çeşitlilikte hasat oluşuyor. Bu arada rengarenk çiçekler açan ağacın görsel olarak da muazzam durduğunu söyleyelim.

Müzeler, toplum merkezleri ve özel mülklerin bahçelerinde toplamda 16 adet bu özel ağaçlardan yetiştiren Van Aken'in yeni hedefi bu ağaçları şehir genelinde olabildiğince yaymak. Gerçekten de böyle bir sistemin gelişmesi ve yaygın olarak kullanımına başlanması hepimiz açısından önemli olabilir. (Webtekno)