Arkeologlar, Kuzey Amerika'da Kolomb öncesi dönemin en önemli kentlerinden biri kabul edilen Teotihuacan'daki Ay Piramidi'nin altında var olduğuna inanılan yeraltı dünyasıyla bağ kurmak için kazıldığı sanılan bir tünel keşfetti.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), Ay Piramidi'nin önündeki alanın 10 metre altındaki tünelin bir tür bilgisayarlı tomografi (CT) aracıyla yapılan taramalar sonucu ortaya çıkarıldığını açıkladı.

INAH arkeologlarından Veronica Ortega, tarama sonuçlarının tünelin daha sonra doldurulduğuna işaret ettiğini aktardı.

UNESCO'nun 1987'de Dünya Mirası Listesi'ne eklediği Teotihuacan’da daha önce de yeraltı tünelleri ortaya çıkarılmıştı. Queatzalcoatl (Tüylü Yılan) Piramidi altında keşfedilen 103 metre uzunluğundaki tünelde tohumlar, hayvan kemikleri, çanak çömlek kalıntıları bulunmuştu.

Tünellerin var olduğuna inanılan yeraltı dünyası ve kutsal kabul edilen yeraltı sularıyla ilişkili olduğu sanılıyor. Kentin önde gelenlerinin de tünellere gömüldüğü varsayılıyor.

Kolomb öncesi diğer uygarlıklardan farklı olarak Teotihuacan'da şimdiye kadar yöneticilere ait mezar ya da kalıntı bulunamadı. Arkeologlar, MÖ 100 ve MS 750 yılları arasında en parlak devrini yaşayan kentin nasıl yönetildiğini bulmak için yöneticilerinin mezarlarını arıyor.

Başkent Meksiko'nun 40 kilometre kuzeydoğusundaki Teotihuacan kenti, yaklaşık 30 kilometre karelik bir alan üzerine kurulmuştu. Kentte 1905'te başlayan arkeolojik kazılarda Amerika kıtasındaki ikinci büyük piramit ve dünyanın en yüksek üçüncü piramidi olan Güneş Piramidi, Ay Piramidi, Queatzalcoatl Piramidi ve Ölüler Yolu bulunmuştu.