Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Göç ve Göçmenler Federasyonu Dernek Başkanı Amanç Abdullah, "Son bir kaç ay içerisinde terör saldırılarından dolayı, 40 binin üzerinde Yezidi Avrupa'nın çeşitli ülkelerine kaçak yollar ile göç etti" dedi.

Abdullah, AA muhabirine merkezi IKBY'nin Süleymaniye kentinde bulunan dernekte bölgedeki azınlıkların Avrupa'ya göçü hakkında bilgi verdi.

Terör örgütü DAEŞ'in Irak'ın Musul ve diğer bölgelerini kontrol altına almasından sonra, özellikle Yezidi ve Hristiyanlar arasında büyük bir göçün yaşandığını belirten Abdullah, "Ninova ilinde bir çok etnik ve dini azınlık yaşıyordu. Bu il sınırları içerisindeki Yezidi ve Hrisitiyanlar'a karşı terörist saldırıların başlaması ile birlikte can güvenliği korkusuyla Kürdistan'a sığınmak zorunda kaldılar. Daha sonra sığınmacı akının bölgede artması, yaşam şartlarının kötüye gitmesine neden oldu. Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine her gün göç yaşanıyor. Türkiye üzerinden tehlikeli kaçak yollar ile Avrupa'ya giriş yapılıyor" dedi.

Irak'ta en çok Yezidiler'in göç etme girişiminde bulunduğunu ifade eden Abdullah, "Elimizdeki verilere göre her gün 200 ile 250 arasında Yezidi genci kaçak yollar ile Avrupa'ya gidiyor. Son bir kaç ay içerisinde özellikle yaz mevsiminin gelmesinden dolayı, 40 binin üzerinde Yezidi kaçak bir şekilde Irak'tan göç etti" dedi.

Yezidiler'e nazaran Hristiyanlar arasındaki göç oranının çok az olduğunu ifade eden Abdullah, yaz mevsiminin başlaması ile birlikte yaklaşık 4 binin üzerinde Hristiyan Iraklının Avrupa'ya sığındığını söyledi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Yezidilerin Irak'ı terk edip başka bir ülkeye gitmelerinin doğru olmadığını belirterek, Yezidi ve Yezidilik kimliği Avrupa'da korunamayacağını ancak Sincar'da korunabileceğini ifade etmişti.