Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, AB'ye Tibet konusunda Çin'e yapıcı bir eleştiride bulunma çağrısı yaptı.

Strazburg'taki Avrupa Parlamentosu oturumunda konuşan Dalay Lama, AB ruhuna hayranlığını dile getirerek, AB'den, Çin'e Tibet'e yönelik tutumuna ilişkin yapıcı eleştirilerde bulunmasını istedi.

"AB, belki Çin'in geleceğine, bu problemi (Tibet sorunu) çözmeye ilişkin yapıcı eleştirileriyle, en partizan Çinli liderlerin bile bu problemin çözümünde kararsız kaldığı şu süreçte yardım edebilir, bu bazen de gereklidir." ifadelerini kullanan Dalay Lama, AB'nin artık geçmiş yıllardan farklı olarak Çin'in üzerinde önemli bir etkisi olacağı görüşünü savundu.

Ruhani lider, "Çin artık bu sorunun makul bir çözüme muhtaç olduğunu ve bunun kendi kendine çözülmeyeceğini anlamalı." ifadesini kullanarak Çin'le bağların koparılmasını istemediklerinin altını çizdi.

Dalay Lama'nın AP programını organize eden AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok ise, bu toplantının iptal edilmesine ilişkin çok baskı gördüklerini dile getirerek "AP, istediğini davet edip görüşme hakkına sahip." dedi.

Hafta başından bu yana Fransa'da bulunan Dalay Lama, eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron haricinde Fransız hükümetinden kimseyle görüşmedi.

Fransız basını, hükümetin Çin'i karşısına almamak için Dalay Lama'nın ziyaretini görmezden geldiği yorumunda bulunurken Dalay Lama da Macron'la olan görüşmesini resmi Twitter hesabından paylaşarak "İyiliğin ve hoşgörünün yüzünü gördüm." yorumunda bulundu.

Dalay Lama, 2012'de de dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmüş, Çin de bir yıl boyunca İngiltere'ye herhangi bir resmi heyet göndermemişti.

Dalay Lama için her ne kadar Fransa tarafından resmi bir program hazırlanmasa da Avrupa Parlamentosu oturumuna davet edildi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile de görüşen Dalay Lama, Avrupa Konseyi'nde de temaslarda bulunacak.