Fransa ve California'da son dönemde yaşanan terör saldırıları ve ABD'de yılbaşında büyük kentlere yönelik saldırı ihbarları, New York polisini bu yılki kutlamalar için yoğun güvenlik önlemleri almaya itti.

Times Meydanı'na dünyanın dört bir yanından gelen turistler ve ABD'liler kutlamalar için ayrılan bölümlere girerken dedektörlerle tek tek arandı. Polis köpekleri ve FBI dedektifleri de meydanda görev aldı.

Yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle turistler saatlerce kuyruklarda beklemek zorunda kaldı. Polis büyük sırt çantalarıyla meydana girilmesine izin vermedi.

Meydanda yerel saatle 18.00'de başlayan kutlamalarda bir çok müzik ve gösteri grubu sahne alarak yaklaşık bir milyon kişiyi eğlendirdi. Önceden belirlenen bir çiftin de sahnede nikahı kıyıldı ve çiftin ABD'de yeni yılın ilk evlenen çifti oldukları duyuruldu.

Türkiye'den yılbaşı tatili için New York'a gelen Türk turist Yasemin Yıldızhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kutlamaları izleyebilmek için 14.30'da kuyruğa girdiğini buna rağmen meydanda ikinci bölgeye kadar ilerleyebildiğini söyledi.

"Dünyanın her tarafından insanlarla bir arada olmak, ortak bir dil konuşmak ve bu soğukta donmak bir harika" diye konuşan Yıdızhan, "Yeni tanıştığım Japon arkadaşım internetini, New Yorklu arkadaşım vücudun ısınmasını sağlayan pedlerini paylaştı. Her saat başı geri sayım yapıyoruz. Meydandaki ekranda 'mutlu yıllar Türkiye' yazısını gördüğümde ağlayacaktım" dedi.

1 MİLYAR KİŞİNİN İZLEDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Times Meydanı'nı yöneten kuruluşun yaptığı açıklamaya göre, kutlamaları ABD'de 100 milyondan fazla, dünyada ise yaklaşık 1 milyar kişinin canlı izlediği tahmin ediliyor.

Saatler gece yarısını gösterdiğinde meydandaki kalabalığın geri sayımı eşliğinde 100 yıldan fazladır kutlamaların sembolü olan kristal küre aşağıya indirildi ve 2016'ya girildi.

Kutlamalarda 1 ton konfeti atıldığı kaydedildi.

Öte yandan New York eyaletinin Rochester kentinde bir restoranda yılbaşı akşamı sivillere silahlı saldırı planladığı belirlenen 25 yaşındaki Emanuel Lutchman, terör suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Güvenlik riski nedeniyle Rochester kentinde havai fişek gösterileri iptal edildi.