Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, bakanlığa bağlı Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) tohumluk tahıl alımlarına başladığını duyurdu.

Tohumluk tahıl ürünü satmak isteyen üreticilerin, 25 Mayıs 2015 mesai saati sonuna kadar TÜK’e başvurmaları gerekiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tohumluk olarak Athinais ve Kitria cinsi arpa; Sarıçanak ve Cumhuriyet 75 cinsi buğday ile Tacettinbey cinsi tritikale alınacağı belirtildi.

Açıklamada, üreticilere, hasadı  gündüz saatlerinde ve olanaklar çerçevesinde öğleden sonra yapmaları; hasat edilen tohumluk ürünü  kendi harman yerlerinde, doğal afetlerden zarar görmeyecek ve diğer ürünlerle karışmayacak şekilde depolamaları; depolama yüksekliğinin 2 metreyi aşmayacak şekilde yapılması tavsiyelerinde bulunuldu.

Toprak Ürünleri Kurumu teknik yetkililerinin ürünü teftiş edip, alacakları örneklerde yapılacak analiz ve çalışmalar sonunda teslim tarihinin üreticilere ayrı ayrı duyurulacağı belirtildi.

Ödeme koşullarıyla ilgili de bilgi verilen açıklamada, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanacak ürün bedelleri üzerinden 0,10 TL’lik artışla ödeme yapılacağı ifade edildi.

Tarım Dairesi Arazi teftişleri sonunda safiyet oranı yüksek olan üreticilerin hasatlarını Haziran ayı içerisinde yapmaları halinde harman yerine dökmeden Toprak Ürünleri Kurumu tarafından temin edilecek araçlarla direk alınacağı belirtildi.