Ülkenin doğusunda bulunan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi milletvekillerinden Mustafa Ebu Şakur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının olumlu geçtiğini ve ilerleme sağlandığını söyledi.

Toplantıda bazı anlaşma sağlanamayan konuları görüştüklerini anlatan Şakur, başkanlık konseyi sayısını 6'dan 9'a çıkarmaya dair uzlaşmaya varıldığını kaydetti.

Ebu Şakur, ülkenin geriye kalan kısmının kurtarılması için Libya'nın siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu da vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de tarafların krizin çözümü için anlaşmaya varmalarını umduğunu dile getirdi.

Toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların böyle yoğun bir şekilde bir araya gelmesinin bugüne kadar ilk defa gerçekleştiğini ifade eden Kobler, "Bu girişimleri değerli buluyorum ve destekliyorum. Libyalılar, görüşmelere devam ederek krizi çözme ve siyasi çözüme ulaşma konusunda anlaştı. Müzakere masasına dönmek, bu aşamanın en önemli önceliğidir" dedi.

Trablus'taki Milli Genel Kongre'den milletvekili Salih Mahzum da toplantının verimli geçtiğini ve çabaların birleştirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladıklarını söyledi.

Mahzum, görüşmelerin sonuç vereceği yönünde olumlu işaretlerin bulunduğunu, bu toplantıların BM öncülüğünde Libyalı tüm tarafları bir araya getirdiğini hatırlattı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede halihazırda biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve yönetim bulunuyor.

Libyalı taraflar BM Libya Eski Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un döneminde ara buluculuğuyla yaklaşık 1 yıl süresince görüşmeler yürütmüş ancak bir sonuç alınamamıştı. Ayrıca Leon'un Tobruk hükümetine desteğiyle bilinen Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) finanse ettiği, ülkenin dış politikasını desteklemek için geçen yıl kurulan bir düşünce kuruluşundan haziran ayında yüksek ücretli bir iş teklifini kabul etmesi tarafsızlığı konusunda şüpheye neden olmuştu.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Milli Genel Kongresinden temsilci heyetlerin katılımıyla Tunus'ta 6 Aralık'ta gizli düzenlenen toplantıda ön anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmanın maddeleri arasında, "Temsilciler Meclisi ile Milli Genel Kongre'den beşer milletvekilinin yer aldığı 10 kişiden oluşan bir komitenin kurulması ve iki hafta içinde ulusal uzlaşı hükümeti başkanının yanı sıra biri Trablus diğeri de Tobruk tarafından iki yardımcısının seçilme işlemlerine destek olması" yer alıyor.