İtalya'da oldukça medyatik olan Türk transseksüel Efe Bal, üyesi olduğu aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin sembolünü reklam afişlerinde kullanınca parti içinde tepkilere neden oldu.

Seks işçisi olarak çalışan ve İtalya'da fuhuşun vergilendirilmesi için kampanyalar yürütmesiyle tanınan Efe Bal, İtalyan medyası tarafından "ülkenin en meşhur transseksüeli" olarak anılıyor.

Kuzey Ligi partisine ve parti lideri Matteo Salvini'ye yakınlığıyla da bilinen Bal, Milano caddelerine astırdığı reklam afişleriyle partiyi kızdırdı.

Reklam afişlerinde Efe Bal'ın üzerinde yalnızca, Kuzey Ligi'nin sembollerinden olan "Alp Güneşi" desenli bir "mendil" bulunuyor. Efe Bal'ın sosyal medya adreslerinin verildiği afişin üzerinde ise "Özel İşler Bakanı" yazıyor.

'Uygunsuz kullanım'

Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini'ye "deli olduğunu" söyleyen ve sık sık onun yanında etkinliklere katılan Efe Bal'ın, reklam afişinde partinin simgesini kullanması ise büyük tepki çekti.

Partinin önde gelen isimlerinden Maurizio Bosatra, Facebook'ta yazdığı mesajda "Alp Güneşi'nin tamamen reklam amaçlı olarak ve böyle bir cümleyle birlikte kullanılması mide bulandırıcı" dedi.

Milano Belediyesi'nin Kuzey Ligi partili üyesi Massimiliano Bastoni de "Homofobiyle suçlanmayacaksam bu işin benim hiç de hoşuma gitmediğini söyleyebilir miyim? Yeni Kuzey Ligi mensupları partiden atılmamı istemeyecekse, fikirlerime hakaret edildiğini hissettiğimi söyleyebilir miyim? Özgürlük savaşı simgesi olan Alp Güneşi'yle dalga geçilmemesini, ona saygı gösterilmesini söyleyebilir miyim?" diye yazdı.

Sosyal medyadaki yorumlarda da Efe Bal'ın reklam afişlerini derhal kaldırması ve partinin simgesini "uygunsuz" kullandığı için hakkında dava açılması çağrıları yapıldı. (BBC Türkçe)