Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, sığınmacı krizi ile Türkiye'nin AB müzakerelerinin birbirine bağlanmaması gerektiğini kaydederek, AB Komisyonu'ndan Türkiye İlerleme Raporu'nu 1 Kasım genel seçimleri öncesi yayınlamasını istedi.

Piri, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye bir mektup gönderdi.

Mektubunda Türkiye ile sığınmacı krizinin çözümünün de işbirliğine gidilmesinin hayati olduğunu kaydeden Piri, "Ancak AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci ve sığınmacılar meselesi arasında doğrudan bir bağ kurmasından dolayı endişemizi dile getirmek istiyoruz. Her ne kadar Türkiye ile katılım müzakerelerinin ilerletilmesinden yana olsak da bunun Türkiye-AB ortak eylem planı taslağında (sığınmacılar ile ilgili) bir pazarlık kozu olarak kullanılmasından dolayı büyük bir endişe içindeyiz" görüşünü aktardı.

Bu çerçevede Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinin "talihsiz" olduğunu savunan Piri, İlerleme Raporu'nun yayınlanmasının ertelendiğini belirterek, "Bu geri adım, Türkiye'nin sığınmacı krizine yardım etmesi karşılığında AB'nin iç gelişmelere dair tonunu yumuşatmak istediğini gösteren kötü bir örnek oluşturuyor. Sonuç olarak, AB Komisyonu'na İlerleme Raporu'nu 1 Kasım seçimleri öncesinde yayınlaması çağrısı yapmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Mektupta AP üyeleri Marietje Scaake ve Ernest Maragalli Mira'nın da imzaları yer aldı.