Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sığınmacılarla ilgili müzakerelerin sonuç verdiğini ve bu konuda varılan anlaşmanın Balkan güzergahı üzerindeki baskıyı azaltacağını söyledi.

Maiziere, Potsdam kentinde Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türkiye ve AB arasındaki görüşmelerin sonuçları etkisini göstermeye başladı. Görüşmeler sonucunda varılan anlaşmanın uygulanabilmesi ve sürekli bir hale gelebilmesi için çalışıyoruz. O zaman Balkan güzergahı üzerindeki baskı da azalacaktır" dedi.

Maiziere, bu mutabakat sayesinde Almanya'ya ve Orta Avrupa ülkelerine yönelik yasa dışı göçün önleneceğini, şimdi de Libya üzerinden İtalya'ya yönelik sığınmacı akınını önlemek durumunda olduklarını belirtti.

Roma'da 10 gün önce İtalyan mevkidaşıyla yaptığı görüşmede de, bu ülkeye yönelik sığınmacı akını sorununun da öncelikli olarak İtalyan hükümeti tarafından çözülmesi, ancak Almanya ve Avusturya ile de iş birliği yapılması gerektiği konusunda mutabık kalındığını ifade eden Maiziere, sığınmacıların hayatlarını tehlikeye atarak Akdeniz'den geçmelerinin ve insan tacirlerinin kurbanı olmalarının önlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sobotka da, "Batı Balkanlardaki sığınmacı akınını Türkiye ile varılan anlaşmayla büyük ölçüde önledik" diyerek, mevcut şartlarda Mağrip ülkeleriyle bir anlaşmaya varmanın, Türkiye ile anlaşmaya varmaktan çok daha zor olacağını söyledi.

Libya üzerinden yaklaşık 1 milyon sığınmacının Avrupa ülkelerine geçmeye çalıştığını belirten Sobotka, soruna Avrupa çapında bir çözüm bulunması gerektiğini, ancak bu gerçekleşene kadar komşu ülkelerle iş birliğini geliştireceklerini ifade etti.