Şam’dan ayrılıp Lübnan’a giden Ameer Mehtr’in yeni bir hayat umuduyla Türkiye’den Yunanistan’a yüzerek ulaştığı ortaya çıktı. Suriye’de bütün mal varlığını kaybeden Mehtr, Yunanistan’ın Sisam Adası’na (Samos) kaçakçılara verecek parası olmadığı için yüzmeye karar verdiğini söyledi.

Independent’ta yer alan habere göre önceden Şam’daki ulusal yüzme takımında olan Ameer, adaya yüzerek ulaşmanın yeni bir hayat kurabilmesi için tek şansı olduğunu düşündü. Lübnan’da kaldığı süre boyunca her gün bir yüzme hocası eşliğinde umut yolculuğu için hazırlanan Mehtr, Mayıs’tan Eylül’e kadar çalışmalarını sürdürdü. Bu sırada Türkiye ve Sisam arasındaki rotayı da çalışan Mehtr, yolculuğa hazır olduğunu hissettiğinde Türkiye’ye geldi.

Güzelçamlı’ya ulaştığında insan kaçakçılarını arayan polislerden bir saat boyunca saklanmak zorunda kaldığını söyleyen Mehtr, yüzmeye başladığında hali hazırda yorulmuştu. Yakalanma korkusuyla dinlenmeyi tercih etmeyen genç adam, yüzme kıyafetlerini giyerek kendini suya bıraktı. Mehtr, telefonunu ve ailesi ile olan fotoğraflarının olduğu flash diskleri bir poşete koyup, bileğine bağladı.

The Sunday Times’a yaptığı açıklamada ‘denizde geçen her saniye öleceğimi düşündüm’ diyen Mehtr, ‘ilerdeki kayalıklara bakıp, işte benim geleceğim orada, diyerek devam ettim’ diye de ekledi.

Kulağa imkansız gelmesine ve denizdeki onca çetin şarta rağmen Mehtr 7 saat yüzdükten sonra Sisam’a ulaştı.  Ancak yasal olarak kendini bir mülteci olarak kaydettirebileceği en yakın göçmen kampı 11 kilometre uzaktaydı. Mehtr, oraya ulaşabilmek için yürüdü.

Kaydı yapıldıktan sonra bir ay boyunca kampta kalan Mehtr, daha sonra şimdi yaşadığı İsveç’e ulaştı. Mehtr’e göre onun hikayesi hayli ilginç olmasına rağmen tek değil;  pek çok insanın Yunanistan’a yüzerek ulaştığını, en azından denediğini söylüyor. Dahil olduğu bir Facebook grubundan pek çok insana bu konuda bilgi verdiğini aktaran genç adam şu an su çok soğuk olduğu için kimsenin yüzerek geçmeye gönüllü olmadığının altını çiziyor.