ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın "Müşterek Doğrudan Saldırı Savaş Malzemesi" ve buna bağlı olarak ekipman, parça, lojistik destek, eğitim, test malzemesi ve destek malzemesi içeren satışı onayladığı, toplam maliyetin 70 milyon dolar olacağını bildirdi. Ajans, Kongre'yi konu hakkında dün bilgilendirdiğini açıkladı.

Ajansın açıklamasında, Türkiye'nin 2 bin 200 parçadan oluşan çeşitli bomba türlerinde kullanılacak malzeme kitleri, savaş başlıkları ve ateşleyici satın alma talebinde bulunduğu belirtildi.

"Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD'nin ortağıdır" denilen açıklamada, güçlü ve hazır bir savunma kabiliyeti oluşturması ve korunması için NATO müttefiki olan Türkiye'nin desteklenmesinin, ABD'nin ulusal çıkarları bakımından hayati önem taşıdığı kaydedildi.

Satışın Türk Hava Kuvvetleri'nin savunma kabiliyeti ve gelecekteki NATO operasyonlarına katkı sunmasına yardımcı olacağı ifade edilen açıklamada, "Türkiye, bu ek savaş malzemelerini silahlı kuvvetlerine dahil etmede zorluk çekmeyecektir. Bu malzemelerin planlanan satışı ve destek, bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecektir" denildi.

Türkiye'ye satılacak malzemeler için üstleniciler Amerikan savunma sanayi şirketi Raytheon, General Atomics ve L-3 Communications olacak.

Türkiye'nin satın almayı planladığı malzemelerin bir kısmının güdümsüz bombaları GPS destekli sistemlerle her türlü hava şartlarında kullanılabilir "akıllı bombalara" dönüştürmede kullanıldığı belirtiliyor