AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasında sığınmacı krizinde anlaşmaya varma konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğunu belirterek, "Açık konuşmak gerekirse, iyimser olmaktan ziyade ihtiyatlıyım" dedi.

Tuks, yaptığı açıklamada, AB liderlerinin bugün kendi aralarında yapacakları zirvede, dikkatin Türkiye'yle işbirliğini daha da güçlendirmede mutabık kalınmasında olacağını ifade etti. Zorlu görüşmeler ve müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Tusk, açıklamasında varılacak bir anlaşmanın en temel 3 ilkesini şu şekilde sıraladı:

"İlk olarak, anlaşma küçük ya da büyük fark etmez tüm 28 üye ülke tarafından kabul edilmeli. İkinci olarak, anlaşma AB ve uluslararası kanunlara uyumlu olmalı. Üçüncü olarak da, anlaşma, Schengen'e geri dönülmesi (geçici kontrollerin kaldırılması), sığınmacıların bir ülkeden diğerin gönderilmesi politikasına son verilmesi, Yunanistan'a insani destek, Batı Balkan ülkelerinin desteklenmesi ve Türkiye'yle işbirliğinin güçlendirilmesini içeren kapsamlı stratejimize destek sağlamalı ve sığınmacı krizi etkili bir şekilde çözmeye yardım etmeli."

"İYİMSER OLMAKTAN ZİYADE İHTİYATLIYIM"

Ancak koordineli şekilde çalışılması ve serin kanlı olunması durumunda başarı sağlanacağını kaydeden Tusk, "İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyim. Açık konuşmak gerekirse, iyimser olmaktan ziyade ihtiyatlıyım" dedi.

TÜRKİYE'YE DAHA AZ ÖNERİLİYOR

AB ve Türkiye yarın bir kez daha sığınmacı krizini görüşmek üzere bir araya gelecek. Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu teklif çerçevesinde yapılacak görüşmelerde bir anlaşmaya varılması hedefleniyor. Türkiye AB'den en geç haziran ayı sonunda vizelerin kaldırılması, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması, Türkiye'den sığınmacı alınması ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için ek 3 milyar avro sağlamasını istiyor.

Ancak sızan taslağına göre, AB yeni fasıllar için belirli bir söz vermezken, vize serbesti konusunda tüm kıstasların nisan ayında yerine getirilmesini istiyor. Türkiye'den bu sene içinde en fazla 72 bin sığınmacı almayı planlayan AB, ilave 3 milyar avro için de "yeni fona karar vermeye hazır olduğunu" ifade ediyor.