AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderler zirvesi ile ilgili, "Birliğimizin dayanışması ve İngiltere'nin Avrupa'daki geleceği için kritik bir an olacak. Son saatlerdeki görüşmelerime göre şunu açıkça söylemeliyim ki bir anlaşmaya varacağımızla ilgili halen bir garanti yok" ifadelerini kullandı.

Tusk, 18-19 Şubat tarihinde Brüksel'de yapılacak AB liderler zirvesi öncesinde ülke liderlerine yazdığı davet mektubunu yayımladı.

Mektupta, AB üyesi 28 ülke liderinin bir araya geleceğini anımsatan Tusk, şunları kaydetti:

"Birliğimizin dayanışması ve İngiltere'nin Avrupa'daki geleceği için kritik bir an olacak. Son saatlerdeki görüşmelerime göre şunu açıkça söylemeliyim ki bir anlaşmaya varacağımızla ilgili halen bir garanti yok."

Tusk, İngiltere ile olan görüşmelerin çok ilerlediğini ve bu ivmenin kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Siyasi konularda ayrışıyoruz ve bunları aşmanın zor olacağının tamamen farkındayım. Bu nedenle herkesi yapıcı olmaya davet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Taraflar arasında bir anlaşmaya varmak için daha uygun bir zamanın olmadığını dile getiren Tusk, "Bize güç veren birliğimiz ve bunu kaybetmemeliyiz. Bu, Avrupa Birliği ve İngiltere için bir kayıp, bizi bölmek isteyenler için jeopolitik bir zafer olur" ifadesini kullandı.

Tusk, İngiltere ile ilgili 2 Şubat'ta öne sürdüğü teklif üzerinde çalışacaklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bütün siyasi konular yarın açık olacak. Amacımız başlangıçtan beri net. İngiltere'nin kaygılarını değerlendiren ama herkesi de tatmin edici, yasal olarak bağlayıcı ve geri dönüş olmayan bir anlaşmaya varmak ancak, temel değerlerimizden de ödün vermeyeceğiz."

İngiltere konusunun perşembe öğleden sonra ele alınacağını belirten Tusk, toplantıda bütün üye ülkelerin kendi pozisyonlarını ve kaygılarını dile getireceğini vurguladı.

Tusk, sığınmacı meselesinin de ele alınacağına dikkati çekerek, aralık ayındaki zirvede sığınmacılarla ilgili birçok öncelikli konu hakkında anlaşıldığını, ortaya konulan strateji doğrultusunda henüz yeteri kadar ilerleme sağlanamadığını belirtti.

Sığınmacılar konusundaki stratejilerinde, AB-Türkiye ortak eylem planının kritik bir rol oynadığının altını çizen Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile toplantı öncesinde görüşerek, Türkiye üzerinden AB'ye yasa dışı girenlerin sayısını düşürmek için anlaşmayı hızlandırmaya çalışacağını ifade etti.