Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Yunanistan'ın ekonomik geleceğine ilişkin oturum yapıldı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen oturumda konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Yunanistan'daki referandumun doğrularını ve yanlışlarını tartışmak istemiyorum. Bırakalım geçmişte kalsın" diye konuştu.

Bu hafta Yunanistan'la bir anlaşmaya varılamaması durumunda ülkenin iflas edebileceğini belirten Tusk, "Yunanistan'ın iflasının Avrupa'da jeopolitik sonuçları olacaktır" dedi.

Masaya oturan taraflarının aynı sorumluluğu paylaştığının altını çizen Tusk, Yunan hükümetinin gelecek günlerde kreditörlere sunacağı yeni anlaşma planına açıklık getirmesi gerektiğini ifade etti.

Tusk, Yunan tarihçi Plütarkos'un "Hatayı bulmak kolaydır. Daha iyisini yapmak daha zordur" sözlerini hatırlattı.

Hristiyan Demokratlardan Alman Parlamenter Manfred Weber ise Yunanistan halkının referandumda verdiği kararla Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı anlaşmaya giden yoldan uzaklaştırdığını savundu.

Weber, Yunanistan'a seslenerek, "Siz hata aramaya çalışıyorsunuz, biz ise başarının peşindeyiz" ifadesini kullandı.

"YUNANİSTAN OLMADAN AVRUPA ASLA KENDİSİ GİBİ OLAMAZ"

AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pitella da grubunun Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasını asla kabul etmeyeceğini belirterek, "Yunanistan olmadan Avrupa asla kendisi gibi olamaz" diye konuştu. Pitella, anlaşmanın sağlanması için şartların oluşmaya başladığını ve tarafların yapıcı bir yaklaşım gösterdiğini söyledi.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt da Yunanistan'la bir anlaşmaya varılmasının hala mümkün olduğunu ancak Yunanistan'dan henüz somut tekliflerin gelmediğini kaydetti.

Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması olasılığı karşısında Avrupa'nın duyarsız kaldığına dikkati çeken Verhofstadt, Çipras'a seslenerek, "Yalancı bir peygamber değil, gerçek bir lider olduğunu göster" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da konuşma yaptığı oturumda, Yunanistan'daki referandumdan çıkan sonuca destek veren parlamenterler Yunanca "Oxi" "Hayır" yazılı pankartlar ve Yunanistan bayrağı, destek vermeyenler ise "Nai" "Evet" yazılı pankartlar gösterdi.

Yunanistan'da pazar günü yapılan referandumda, kreditörlerin sunduğu kurtarma paketi yüzde 38,7'ye karşı yüzde 61,3 oyla reddedilmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta yayımladığı raporda, Yunanistan'ın gelecek 3 yılda 50 milyar avroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve borçlarının bir kısmının silinmesinin gerekebileceğini açıklamıştı.

Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için perşembe gününe kadar süre vererek, ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı almıştı.