Irak'ta, Uluslararası Bağdat Havalimanı'na yakın mesafede bulunan Abbas Bin Firnas Meydanı'na konuşlandırılan uçak, lokantaya dönüştürüldü. "Uçak Lokanta'nın" açılışını, Ulaştırma Bakanı Bakır el-Zubeydi, törenle gerçekleştirdi.

Şiddet olaylarının yaşandığı Irak'ın başkenti özellikle de Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda güvenlik önlemleri üst düzeyde sağlanıyor. Bağdat, dışına gidecek yolcular, alana 3 kilometre uzakta indiriliyor. Abbas Bin Firnas Meydanı denilen noktaya kadar özel araçları yada taksilerle gelenler, sadece burasıyla havalimanı arasındaki mesafede çalışan minibüs ve ciplerle birçok güvenlik noktasındaki aramalardan geçtikten sonra gidebiliyor.

Bu nedenle Abbas Bin Firnas Meydanı'ndaki yolcu transferinde ciddi kalabalıklar yaşanıyor. İnsanlar, bu noktada kışın soğukta, yazın ise aşırı sıcaktan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor. Ulaştırma Bakanlığı, bu sıkıntıları bir ölçüde azaltabilmek için kendince çareler üretmeye çalışıyor. İlk adımı da bugün atıldı. Abbas Bin Firnas Meydanı'ndaki bir uçakta, lokanta hizmeti verilmeye başlandı.

Irak Hava Yolları'na ait eski uçak, yeni lokantada aynı anda 80 kişiye yiyecek ve içecek hizmeti sunulabiliniyor. Iraklı özel bir şirket tarafından işletilecek "Uçak Lokanta'nın" açılışını gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Zubeydi, benzer iki "Uçak Lokanta" uygulaması haberini paylaştı. Zubeydi, ellerinde artık ulaşım hizmeti veremeyecek duruma gelen çok sayıda uçak olduğunu, bunları bu şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi.

"Uçak Lokantaların biri Mansur'daki Zevra Parkı, diğeriyse Basra'da hizmet verecek" diyen Bakan Zubeydi, bu tür faaliyetlerle DAEŞ şiddetinden morali bozulan ülke insanlarına bir nebze olsun farklılık yaşatmak istediklerini dile getirdi.

Ülkede yaşanan ekonomik krizlerin insanları moral ve motivasyonlarını zedelediğini vurgulayan Zubeydi, sıkıntıları aşmak için başlatmış oldukları girişimlerine hız verdiklerini dile getirdi. Petrol fiyatlarının düşüşü ve DAEŞ terörü nedeniyle nedeniyle yabancı yatırımcının ürktüğünü kaydeden Iraklı Bakan, "Ülkemizin yabancı yatırımcıya büyük ihtiyacı var. Yabancı firmaları ülkemize çekmek için yürüttüğümüz bölgesel ziyaretlerimiz devam ediyor. Gittiğimiz ülkelerden veya buraya gelen başka devlet adamlarından Irak'a yatırım yapmalarını istiyoruz" dedi.

Yakında Bağdat'tan Pekin'e uçuşların başlayacağını ifade eden Zubeydi, Kerbela'da İmam Hüseyin Havaalanı'nın inşasına başlayacaklarını söyleyerek, önümüzdeki günlerde Bağdat ve Basra'da öğrenci ve vatandaşları taşıyacak 'nehir taksi' uygulamasını hayata geçireceklerini belirtti.

Irak'taki DAEŞ saldırılarına da değinen Zubeydi, "DAEŞ terör örgütü, içinde en büyük şiddet çetelerini barındırıyor. Barbar DAEŞ ve benzerlerine karşı güvenlik güçleri, Haşdi Şabi ve polis teşkilatı kahramanca mücadele etti" ifadelerini kullanarak huzurlu ve güvenli bir geleceği inşa etmeye gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.