Hürriyet Seyehat’ta yayınlanan Uğur Cebeci’nin yazısı şöyle:  Bundan altı yıl önce koltuk imalatçıları ilk ‘geriye yatmayan’ koltuk tasarımını açıkladıklarında büyük bir tartışma yaşanmıştı. Havayolları bu yaklaşıma büyük ilgi göstermiş, dizaynı yapan Recaro şirketi ‘Kristal Kabin Ödülü’ almıştı. Ama yolcular da ‘kişisel alanın kısıtlandığını’ iddia ederek tepki göstermişti.

Geçen günlerle Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA’nın toplantısında bu ilginç tartışma yeniden başladı. Koltuk imalatçıları son dönemde havayollarının geriye yatmayan tasarım taleplerinde ciddi artış olduğunu açıkladı.

Bunun nedenlerinin başında yolcuların yeni nesil ergonomik koltuk tasarımıyla kendilerini rahat hissetmeleri ve geriye yatırmayı pek fazla düşünmemeleriydi. Yapılan araştırmalar, yüz yolcudan ancak 10’unun koltuğunu geriye yatırdığını ortaya koyuyordu.

Tek koridorlu uçaklarda 1-2 saatlik uçuşlarda yolcular koltuğun geriye yatıp yatmamasıyla pek ilgilenmiyor. Ancak uçuş süresi uzadıkça bu durum önem kazanmaya başlıyor. Bir de işin havayolu tarafı var. Koltuğun yatışını sağlayan mekanizmadaki arızalar zaman zaman şirketleri zor durumda bırakıyor. Yandaki koltuğun yattığını gören yolcu, haklı olarak havayolundan arızalı koltuk için ekstra talepte bulunabiliyor. Bu nedenle havayolları sabit koltuk sistemlerinin daha az arızalanacağına dikkat çekiyor.

BUSINESS’TA TAM TERSİ

Araştırmalar business’ta yolcuların ‘tam yatar’ koltuk taleplerine dikkat çekiyor. Ekonomiye göre ciddi bir fiyat farkı ödeyen yolcu, uzun menzilde 180 derece yatar koltuğa sahip olmayan havayollarıyla uçmak istemiyor. Tek koridorlu uçaklardaysa havayolları business’ta rekabette ayakta kalabilmek için tam yatar koltuk tasarımları üzerinde çalışıyor.

İNİŞ VE KALKIŞTA NEDEN KOLTUKLAR DİK KONUMA ALINIYOR?

Arkada oturan yolcuların tahliyede rahatça ayağa kalkıp önündeki koltuğa takılmadan çıkması. Ayrıca koltuğu yatık durumda olan yolcu, ‘brace’ olarak adlandırılan çarpma sırasında eğilip kolanızla kafanızı koruma hareketi yapmanızı engelliyor.

Acil çıkış kapılarının olduğu yerdeki ve bir sıra önündeki koltuklar yatmıyor. Amaç, tahliyede yolcuların takılmasını önlemek. 

Öndeki yolcu örneğin siz yemek yerken hiç uyarmadan koltuğunu yatırdıysa önce kibarca uyarın. Koltuğunu düzeltmiyorsa, kabin memurunu çağırın. Rahatsız olduğunuzu, yolcuyu uyarmasını isteyin.

Dizlerinizi dayayıp veya son yıllarda moda olan öndeki koltuğun yatmasını önleyen kilitleri kullanmayın. Bu durum krizi tırmandıracaktır.

Koltuğunuzu arkaya yaslarken önce arkada oturan yolcuyu kontrol edin. Çok uzun boylu bir yolcu olabilir. Saygı gösterin. Koltuğu yatırmadan izin istemek, tüm krizleri çözecektir.