Uganda'da, vücudun bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsüne karşı kullanılan ilaç kıtlığının, sağlık görevlilerini, durumu ağır olmayan hastaların tedavisini reddetmeye zorladığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Asuman Lukwago, artan AIDS hastası sayısının ülkedeki ilaç eksikliği ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Bakanlığın, en fazla risk altında olduğu düşünülen kişileri tedavi etmek adına yeni bir çözüm yolu geliştirdiğini belirten Lukwago, "Hastaların virüs yükünün tespit oranının altında ve bulaşma ihtimalinin asgari düzeyde olup olmadığını kaydediyoruz. Burada amacımız öncelikli olarak durumu ağır olan hastaları tedaviye almak" şeklinde konuştu.

AIDS'le mücadele örgütü Health GAP'in Uganda asıllı icra direktörü Asia Russell, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin yeni uygulamasını eleştirdi.

Uygulamanın gerçekten endişe verici olduğunu ve bilimsel bir desteği bulunmadığını dile getiren Russell, "Herkesin destekleyici tedaviye ihtiyacı vardır. Hastaların bir kısmını tedavi etmeyi önermek saçmalık" ifadelerini kullandı.

Uganda'da HIV virüsü taşıyan 1,4 milyon kişiden sadece 820 bini tedavi görüyor. Bu hastalardan yaklaşık 240 bini kamu tarafından finanse ediliyor ya da düşük dozda ilaç kullanmaya zorlanıyor.

Sağlık Bakanı Elioda Tumwesigye, geçen yılın kasım ayında, AIDS tedavisindeki kritik boşluğu doldurmak için gereken acil ilaçları temin etmek adına ek finansman talep etmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS, HIV virüsü taşıyan 17,1 milyon kişinin bunun farkında dahi olmadığını tahmin ettiklerini kaydetmişti. Raporda, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da, 2000-2014 yılları arasında HIV vakalarında yüzde 30, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise yüzde 26 artış bulunduğunu, dünya genelinde yeni HIV enfeksiyonlarının yüzde 66'sının ise Sahra Altı Afrika'da görüldüğü bildirilmişti. Her on kişiden birinin HIV virüsü taşıdığı Güney Afrika'da 6 milyondan fazla taşıyıcının yarısından çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.