Hollanda'nın, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının 17 Temmuz'da Ukrayna'da düşmeden önce bu ülke hava sahasının güvenli olmadığına ilişkin istihbarat aldığı belirlendi.

Dışişleri, güvenlik ve adalet ile savunma bakanlarının, muhalefet partilerinden milletvekillerinin soru önergelerine verdikleri yazılı cevapta Hollandalı bir diplomatın kazadan üç gün önce Ukrayna'da hava sahası ile ilgili bir toplantıya katıldığı ve toplantıya ilişkin notların ilgili bakanlıklara iletildiği kaydedildi.

Ukrayna'daki kriz ve 14 Temmuz'da bölgede düşen Ukrayna'ya ait askeri uçakla ilgili konuların ele alındığı toplantıya farklı ülke diplomatlarının da katıldığı belirtildi.

Hollandalı bakanlar, milletvekillerinin sorusu üzerine uçak şirketlerinin, Ukrayna'nın hava sahasının güvenli olmadığı konusunda önceden uyarılmadığını söyledi.

Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı, 17 Temmuz'da Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçarken Ukrayna'da düşmüştü. Uçakta bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerden 196'sı Hollanda vatandaşıydı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Ukrayna yönetimi, uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.