Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Ukrayna'nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi için ortak öneri hazırladığı bildirildi.

Dün akşam Kiev'e gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşmelerde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada tarafların, 5 saatten uzun süren görüşmede ülkenin doğusundaki krizin çözümüne ilişkin fikir alış verişinde bulunduğu belirtildi. Taraflar, krizin barışçıl yolla çözülmesinden yana olduklarını yineledi ve Rusya'nın da aynı görüşte olduğunu umut ettikleri dile getirdi.

Krizin çözümü ve ateşkesin sağlanmasını öngören Minsk mutabakatının hayata geçirilmesinin de görüşüldüğü toplantıda tarafların, krizin çözümüne yönelik atılacak adımları içeren ortak öneri hazırladığı kaydedildi.

Poroşenko, Merkel ve Hollande, doğuda ateşkesin sağlanması, yabancı askerlerin Ukrayna topraklarından çıkarılması, ağır silahların geri çekilmesi, sınırlarda kontrolün sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Poroşenko, Avrupalı liderlere Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılması için girişimde bulunmaları çağrısını yineledi.

Kiev'de dün temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Almanya Başbakanı Merkel'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümüne ilişkin öneri aldıklarını ve Avrupalı liderlerin de, doğuda barışın sağlanması için kendi tekliflerini hazırladıklarını dile getirmişti.

Merkel ve Hollande'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmek üzere bugün Moskova'ya geçmesi bekleniyor.