Ukrayna’da Bağımsızlık Meydanı'ndaki kanlı olayların üzerinden geçen iki yılın ardından yeni yönetimin beklentileri karşılamadığı eleştirileri, siyasetin üzerinde kara bulutların gezmesine neden oluyor. Doğu’da Rusya’nın gölgesi, siyasette Batı’nın etkisi ve sokakta halkın beklentisi ise Ukrayna’nın zor günlere gebe olduğunu gösteriyor.

Ülke dışından getirilen uzman isimlerle oluşturulan "teknokrat" niteliğindeki kabine, son günlerde koalisyon ortaklarının hedefi haline geldi. Koalisyon ortaklarından Petro Poroşenko blokunun, bazı bakanlar hakkında “halkın isteklerini yerine getiremiyor” suçlamalarına karşılık hükümet, koalisyon ortaklarının ağır siyasi baskısı altında reformları uygulamakta zorlandığını savunuyor. Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip eden Batı ise siyasette meydana gelen kaostan dolayı, ülkenin yeniden Rusya etkisi altına girebileceği endişesiyle Ukraynalı siyasetçilere acilen birlik ve beraberlik çağrısında bulunuyor.

Rusya yanlısı ViktorYanukoviç yönetimi döneminde yolsuzluk, rüşvet ve ekonomik kriz nedeniyle halk yönetimi devirip yeni yönetimi iş başına getirmişti. Ancak ülkede fakirliğin hala sürmesi, kurulan Yatsenyuk hükümeti üzerinde eleştirilerin de artmasına neden oldu.

Sadece ekonomik kriz değil, devlet içinde hala Rus sisteminden kalan oligarşinin ülke kaynakları üzerindeki tahakkümü ve bu sisteme yönetimden bazı kimselerin de katıldığı iddiaları, hem iktidar ortaklarında hem de muhalefette rahatsızlığa neden oldu. Son aylarda başlayan bu eleştirileri ilk defa yüksek sesle Odessa Valisi ve eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili dillendirdi. Saakaşvili’nin özellikle gümrük kapılarında ve devlet şirketlerinde rüşvet ve yolsuzluk yapılanmasına Başbakan ArseniyYatsenyuk ve İçişleri Bakanı Arsen Avakov’u da dahil etmesi tartışmaları gittikçe alevlendirdi.

16 ŞUBAT KRİTİK GÜN

Yatsenyuk hükümeti, icraatları ve gerçekleştirdiği reformlarla ilgili 16 Şubat’ta parlamento önünde hesap verecek. Uzmanlar bu tarihe kadar kabinede bir değişiklik olmayacağı ve bir krizin yaşanmayacağını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun danışmanı Oleg Medvedev, Kanal 5’e yaptığı açıklamada, hükümetin yazılı olarak icraatlarını içeren bir mektubu parlamentoya sunduğunu söyleyerek, 16 Şubat’ta hükümetin sözlü hesap vereceğini hatırlattı. Bu tarihe kadar kabinede herhangi bir değişiklik beklemediğini belirten Medvedev, "Hükümetin bakanlarla ilgili değişiklik yapması gerektiği açıkça görülüyor. Ancak böyle bir değişikliği 16 Şubat’ta hükümetin parlamento önünde hesap vermesinden sonra yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Rusya’nın ve Batı’nın dikkatle gözlemlediği Ukrayna’da muhalefetin ve iktidar ortaklarının eleştirileri altındaki hükümet şimdilik ülkeyi yeniden yapılandırma ve Avrupa’ya entegrasyon çalışmalarını sürdürüyor.