Buna göre, taraflar arasında her türlü silahın kullanılmasının yasaklanması ve her iki tarafın da çatışma bölgesinden on beş kilometre geri çekilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Aleksandr Zaharçenko ve Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Luhansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitskiy ve Parlamento Başkanı Aleksandr Karyakin'in katıldığı dün geceki toplantıda, taraflar, 7 saat süren tartışmalı görüşmelerin ardından ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin 9 maddeden oluşan memorandumu imzaladı.

Memorandumda, taraflar arasında ateşkesin sağlanması, birliklerin 19 Eylül itibarıyla bulundukları noktalarda kalmalarının temini, taraflar arasında her türlü silahın kullanılmasının ve saldırıların yasaklanması, 24 saat içerisinde kurşun ağırlığı 100 milimetreden büyük silahların çatışma bölgesinden ve yerleşim birimlerinden 15 kilometre geri çekilmesi ve taraflar arasında silah kullanılmayan 30 kilometrelik güvenlik bölgesi oluşturulması, yerleşim birimlerine yakın bölgelerde ağır silahların yerleştirilmesi ve kullanılmasının yasaklanması, güvenlik bölgelerinde mayın ve diğer patlayıcı aletlerin yerleştirilmesinin yasaklanması ve daha önce yerleştirilen mayınların temizlenmesi, güvenlik bölgesinde AGİT hava araçları hariç tüm uçak ve diğer yabancı uyruklu hava araçlarının uçuşlarının yasaklanması, ateşkesin ilan edildiği bölgelerde AGİT gözlemci heyetinin faaliyetinin sağlanması, tüm yabancı uyruklu askerlerin çatışma bölgesinden çıkarılması ve taraflar arasında rehinelerin değiştirilmesinin sağlanması maddeleri yer alıyor.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Zurabov, temas grubunun çalışmalarının sonucunda, bölgedeki gerginliğin azalmaya başladığını kaydederek 5 Eylül'den sonra taraflar arasındaki silahlı çatışmaların yüzde 70 azaldığını kaydetti.

Luhanks Halk Cumhuriyeti Başbakanı Plotnitskiy de "5 Eylül'de imzalanan ateşkesten sonra bazı ihlaller yaşansa da imzalanan memorandum her şeye nokta koyuyor ve vatandaşların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlıyor" ifadesini kullandı.

Luhansk Halk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Karyakin de taraflar arasında çatışma bölgesindeki AGİT Gözlemcileri sayısının 300'den 500'e çıkarılması konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti. Karyakin, bir sonraki toplantının bir hafta sonra yapılacağını ve toplantıda ağırlıklı olarak sosyo-ekonomik sorunların ele alınacağını ifade ederek imzalanan ve çok yönlü bir karaktere sahip memorandumda öngörülen maddelerin hayata geçirilmesi için 5 günlük bir süreye ihtiyaç olabileceğini belirtti.

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Kuçma ise taraflar arasında rehinelerin değişiminin esas konulardan biri olduğunu kaydederek, sürecin devam ettiğini, bu konudaki çalışmaların her iki tarafın da menfaatine olduğunu ve bu süreci daha da hızlandıracaklarını vurguladı.

Temas Grubu, ilk kez 5 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te toplanmıştı. Görüşmeler sonucunda, Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül itibarıyla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlamıştı.