Simonoviç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT) Daimi Konseyi Toplantısı'na katılarak Ukrayna'daki insan hakları durumu ile ilgili bilgi verdi. Ukrayna'da görev yapan BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu'nu ziyaret ettiğini belirten Simonoviç, Ukrayna'nın doğusunda artan şiddetin çok sayıda insanın hayatına mal olduğunu söyledi.

İnsan hakları gözlemcilerinin 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında günlük ortalama 11 kişinin öldüğünü aktardığını dile getiren Simonoviç, bu sayının en son rapor edilen dönemde günlük ortalama 36 kişiye çıktığını ve sayının giderek arttığını vurguladı. Simonoviç, Ukrayna'da şimdiye kadar kayıtlı 2 bin 729 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Rus yanlısı silahlı grupların en az 460 kişiyi rehin tuttuğunu kaydeden Simonoviç, silahlı grupların rehinelere fiziksel ve psikolojik işkence uyguladığını, insanların rastgele tutuklandığını ve zorla çalıştırıldıklarını söyledi.

Simonoviç, Luhansk'taki nüfusun yarısının, Donetsk'teki nüfusun ise üçte birinin evlerini terk ettiğini belirterek, "Ukrayna'nın doğusunda kayıtlı 200 binden fazla kişi yerinden edilmiş durumda. Kayıtlı olmayanları da hesap edersek bu sayı iki veya üç kat artar. Ayrıca Rusya'ya sınırdan kısa süreliğine geçenlerin sayısının 800 bin olduğu rapor ediliyor" dedi.

Simonoviç, Kırım'da da değişen hukuki sistemin baskısı, belirsizlik ve insan hakları konusundaki korkular nedeniyle yerinden edilen kişi sayısının 11 binden 17 bin 172'ye yükseldiğini aktardı.

Ukrayna'da askeri seçeneklerin sorunları çözmediğini vurgulayan Simonoviç, "Ukrayna'nın doğusunda sürdürülebilir bir barış toprak bütünlüğüne, insanların etnik, dil ve dini değerlerine saygı ile mümkündür" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğusunda nisan ayında başlayan ayrılıkçı hareketi bastırmak için ordu birlikleri aylardır operasyonlar düzenliyordu. Taraf 5 Eylül'de ateşkes anlaşması yaptı.