Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, "Koalisyon ortaklarına istikrarı sağlamasını öneriyorum. Hükümete çalışma ve Ukrayna halkının isteklerine cevap verme imkanı verin” dedi.

Yatsenyuk, haftalık olarak yaptığı “10 dakika” isimli halka sesleniş konuşmasında koalisyon partilerinden hükümeti eleştirme yerine kendilerine çalışma imkanı vermesini istedi.

Ülkede değişimin hayata geçirilebilmesi için siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini belirten Yatsenyuk, “Siyasi sürecin katılımcılarına sesleniyorum. Siyasi çekişmeleri ve entrikaları unutun. Koalisyon ortaklarına istikrarı sağlamasını öneriyorum. Hükümete çalışma ve Ukrayna halkının isteklerine cevap verme imkanı verin” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta siyasi rakiplerine alternatif plan ve kadro değişikliği konusunda başvuruda bulunduğunu, ancak herhangi bir teklif gelmediğini vurgulayan Yatsenyuk, “Kim daha iyi programa, güçlü bir kadroya ve onu destekleyecek koalisyona sahipse, Ukrayna halkına göstersin ancak şimdi bütün sorumluluk bizim üzerimizdedir” diye konuştu.

Parlamentoda 16 Şubat’ta hükümet aleyhinde verilen gensorunun reddedilmesinin ardından koalisyonu oluşturan Batkivshçina ve Samopomoç partilerinin de desteğini çekmesiyle Yatsenyuk hükümeti parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko, şubat sonunda, koalisyon partilerine başbakan adayı, bakanlar kurulu adaylarını ve reform programlarını belirlemeleri çağrısında bulunarak, herhangi bir erken seçime izin vermeyeceğini söylemişti.